Danas je Međunarodni dan energetske efikasnosti: Energiju možemo uštediti i bez ulaganja

Energetska efikasnost podrazumijeva smanjenje gubitka energije bez narušavanja komfora, i standarda života. Načini uštede energije su brojni, a ulaganja u energetsku efikasnost dugoročno donose velike uštede energije i novca.

Važno je naglasiti da uštedu energije možemo ostvariti i u vlastitim domovima, bez dodatnih ulaganja. Ako gasimo svjetla u prostorijama u kojima ne boravimo, isključujemo iz struje uređaje koje ne koristimo, zatvaramo prozore nakon što je prostorija provjetrena, nećemo osjetiti bilo kakvu promjenu, a doprinijećemo uštedi energije. Ako, na primjer, klasičnu sijalicu od 100W zamijenite odgovarajućom štednom sijalicom od 20W, godišnje ćete uštedjeti 20,6 KM. Značajnija ušteda ostvaruje se izolacijom stambenog objekta i upotrebom energetski efikasnih uređaja.

Međunarodni dan energetske efikasnosti obilježava se od 1998. godine svakog 5. marta u čast prvog sastanka svjetskih eksperata koji su na ovaj datum razgovarali o energetskoj krizi i njenim mogućim rješenjima.

U Republici Srpskoj do sada je realizovano nekoliko projekata iz oblasti energetske efikasnosti. Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske trenutno realizuje projekat Energetske efikasnosti u sklopu kojeg će biti obnovljeno više od 30 javnih zgrada – škola i bolnica, kako bi bile energetski efikasnije. U sklopu projekta sprovodi se i Kampanja podizanja svijesti javnosti o energetskoj efikasnosti kojom će se građanima što više približiti ova tema i načini uštede energije.

Od početka 2016. godine svaka nova zgrada u Republici Srpskoj mora imati energetski sertifikat bez kojeg se ne može dobiti upotrebna dozvola. Takvi propisi su u skladu sa Međunarodnim obavezama BiH, a već je obavljena obuka lica za obavljanje energetskih pregleda zgrada.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Srebrenka Golić smatra da je cilj da se primjenom mjera energetske efikasnosti stimuliše i povećano korišćenje energije iz obnovljivih izvora kako bi se smanjila ukupna emisija štetnih gasova koji izazivaju efekat staklene bašte i očuvala ekološka ravnoteža.

Građani moraju shvatiti da je to ulaganje koje dugoročno donosi koristi kroz manje račune za energente kao što su računi za grijanje, električnu energiju i sl. Početno ulaganje jeste veće, ali su prednosti dugoročno mnogo veće“, naglasila je ministar Golić.

Pomoćnik ministra za građevinarstvo Miladin Gaćanović kaže da je suština samih mjera energetske efikasnosti da se smanji ukupna potrošnja energije u jednom objektu, te da se koriste energenti iz obnovljivih izvora energije i savremena tehnička rješenja.

Cilj je i da se objekat učini savremenijim, da se poboljša njegov kvalitet. Sve te mjere idu sa ciljem da se smanji količina energije, ali ne kvaliteta i komfora stanovanja”, pojasnio je Gaćanović.

MI ZNAMO PRAVAC – UŠTEDIMO ENERGIJU SRPSKE
Više informacija potražite na www.energetskaefikasnost.org