Koje sorte jabuka su savršene za kuhanje i pečenje?

Jabuke su jednostavno savršeno voće!

Sve možemo kuhati i peći, samo što neke bolje podnose visoke temperature i zadržavaju svoju teksturu od drugih. Neke su bolje u pitama, a neke za izradu soka i umaka od jabuka. Saznajte koje!

Braeburn

braeburn-jabuka

Radi se o prvoklasnoj desertnoj jabuci. Imaju slatko opori okus, teksture koja ostaje prilično čvrsta tokom pečenja. Ovo je jabuka za sve svrhe, savršeno funkcioniše u pitama i tartovima kada ne želite da nadjev bude previše tečan.

Cortland

cortland jabuka

Cortland jabuke su sočne i lagano opore, s žarko crvenom korom i snježno bijelim ”mesom”. Savršena jabuka za pečenje, koristite ju u pitama, drobljencima… Dobro funkcioniše svježa u salatama i na platama sa sirom, a meso joj ne gubi boju brzo.

Empire

empire-jabuka

Empire jabuke su ‘ukršetene’ McIntosh i Red Delicious jabuka. Čvrste su teksture i slatke, a savršene su za izradu domaćih sokova, umaka od jabuke i sušenje.

Fuji

fuji-jabuka

Čvrsta i sočna, Fuji jabuka je najpoznatija vrsta jabuke koju biste trebali jesti svježu. Ali to ne znači da nije dobra za pečenje, prilično dobro drži svoj oblik.

Gala

gala-jabuka

Slatka jabuka blagog okusa, sa zeleno narandžastom korom i crvenim ”prugama”. Najbolje ih je koristiti u salatama, izradi soka od jabuke i cidera.

Golden Delicious

golden-delises-jabuka

Slatka jabuka bogatog okusa. Jedna od najzahvalnijih vrsta jabuka za kuhanje.

Granny Smith

greni-smit-jabuka

Najpoznatija vrsta jabuke za izradu tarta. Vrlo je hrskava i poprilično kisela. Kombinujte ju sa slađim jabukama u pitama.

Gravenstein

gravenstein-jabuka

Gravenstein jabuka dolazi u zelenoj i crvenoj boji te ima sladak okus i čvrstu teksturu. Savršene su za konzumaciju dok su svježe, ali i za pečenje, kuhanje u umacima i presovane za cider. Vrlo su kratko u sezoni i ne mogu dugo stajati, zato ih ugrabite dok ih još ima!

Honeycrisp

honeycrisp-jabuka

Radi se o američkoj sorti jabuka koja je savršena za konzumaciju svježa. Kako joj i ime govori hrskava je i sočna, a slatkom okusom nalik medu. Savršene za umak od jabuka!

Idared

idared-jabuka

Vrlo stara vrsta jabuke, kiselkastog okusa s lagano ružičastim mesom. Savršena za umak od jabuka; jabuke kuhajte u kori, kasnije ih ogulite i protisnite kroz sito.

Jonagold

jonagold-jabuka

Ovo je mješanka između Jonathan i Golden Delicious jabuke. Savršena za konzumaciju svježa i za kuhanje.

Jonathan

jonathan-jabuka

Opora jabuka s bogatim, lagano začinjenim okusom jabuke. Svježa u salatama je najbolja!

McIntosh

mcintosh-jabuka

Klasična jarko crvena jabuka za zelenim podtonovima, sočna, hrskava, ali ne pogodna za kuhanje pošto se lako raspada.

Mutsu

mutsu-jabuka

Ova velika, žuto zelena jabuka je jako sočna i hrskava. Ima svjež i sladak okus, a savršena je u salatama, za zamrzavanje, u umacima i za pečenje.

 

jutarnji.hr