Klupe su ponovo hit u enterijeru, imamo i sjajne primjere

Nekada je bila neizostavni komad namještaja u enterijeru, potom je nepravedno “izbačena” u dvorište i na terasu, ali je dekorateri opet vraćaju u domove. I to u velikom stilu!

Klupa je postala hit u opremanju doma. Ne zauzima previše prostora, osim ako se ne radi o naročitim dizajnerskim rješenjima, mobilna je u prostoru i može zadovoljiti različite zahtjeve.

klupa u enterijeru

Proizvode se u svim bojama i oblicima, tako da mogu da budu dio baš svake prostorije. Neobični oblici i materijali, kao i jarke boje namijenjeni su modernom ambijentu, dok se klupe od drveta i kovanog gvožđa odlično uklapaju u klasične stilove.

S naslonom ili bez njega, izvedena u drvetu, metalu, plastici ili kombinaciji ovih materijala, tvrđa ili udobnija, pravougaone ili zaobljene forme, klupa će se dizajnom uklopiti u sve stilove.

klupa u predsoblju

Nenametljiva u prostoru, ali ipak primjetna, često definiše ugođaj kutka u kojem se nalazi.

Klupa, osim mjesta za sjedenje, može da posluži kao polica, ostava, ukras prostora, biblioteka…

Trpezarija/kuhinja

Zahvaljujući trpezarijskim setovima klupe su zapravo opet hit. Elegantan drveni sto u paru sa klupom i nekoliko stolica je postao vrlo poželjan.

trpezarijski sto s klupom

Trpezariju možete opremiti modernim i udobnim klupama, s naslonima ili bez njih, te je tako osloboditi stolica, koje su uobičajeno rješenje. Ukoliko ste ipak pobornik standardnih rješenja, poigrajte se tako da na jednu stranu stola postavite željene stolice.

Klupa se u kuhinjama može pojaviti kao višenamjenski element u kojem se pohranjuju namirnice ili posuđe, a gornji dio se koristi kao klupa, tj. zadovoljava funkciju sjedenja. Dekorativni jastučići na klupi ovakvog tipa povećavaju udobnost, ali i vizuelne utiske.

Dnevni boravak

Osnovna funkcija klupe u dnevnom boravku je sjedenje. Može poslužiti kao nadopuna grupi za sjedenje ili biti postavljena samostalno u prostor.

klupa u dnevnom boravku

Ukoliko se izdvaja od grupe za sjedenje, preporučljiv je praktičan i dopadljiv dizajn klupe, koji će je vizuelno podijeliti na dva udobna sjedeća mjesta, a prostor između pretvoriti u potencijalni stolić.

Na ovaj način ona može funkcionisati u cijelosti kao klupa ili manja grupa za odmor, ispijanje napitaka, igranje društvenih igara, itd.

Spavaća soba

klupa u spavacoj sobi

Klupa je izuzetno praktičan element u spavaćoj sobi, a pogotovo kada se smjesti u blizini kreveta. Na njoj možete sjedjeti, presvlačiti se, odložiti posteljinu, odjeću ili poslužavnik ako volite da prvu jutarnju kafu ispijate u krevetu.

Dječja soba

klupa u djecjoj sobi

U dječjim sobama klupa može, osim udobnog sjedenja, elementa za skakanje ili postavljenje igračaka, poslužiti kao ostava za knjige i predmete, za smještanje šarenih kutija sa igračkama, sportske rekvizite… Tako mališani dobijaju više prostora u sobi za igru i druženje.

Predsoblje

klupa u hodniku

Ulazni prostor u dom, koji često nije velik, opremite klupom. Ona može biti integrisana u element, koji sadrži vješalice, police, ogledalo… Mogućnost sjedenja pri presvlačenju odjeće i obuće, olakšaće vam postupak.

Osim toga, ovo može biti vizuelno praktično rješenje.

Prozorske klupe

klupa kod prozora

Prostor ispod prozora, posebno onaj gdje prozor u niši obično ostaje neiskorišten i ne služi ničemu. To je zona koja ima najviše prirodnog svjetla tokom dana, svježeg vazduha i najbliža je veza sa spoljnom sredinom, izuzev terasa i balkona.

Prozorske klupe stoga su idealna preporuka kako da dobijete novi kutak za relaksaciju, gdje možete čitati omiljenu knjigu ili piti jutarnju kafu, a više o njima pročitajte ovdje.