Kako urediti svoj dom prema dobi: Savjeti za dekorisanje enterijera kada imate 20, 30 i više godina

Profesionalci nas savjetuju kako da nadogradimo svoj stil… ali u enterijeru.

Ako se osvrnemo unazad i razmislimo o izgradnji ličnog stila, primjetićemo da je postojao određeni put, koji se između ostalog sastojao od pronalaženja inspirativnih ličnosti, kombinacija nespojivih odjevnih predmeta, eksperimentisanja.

Ovakav vid razvoja je normalan, sa godinama se jasnije definiše, ali i mijenja i primjenjuje na ostale bitne segmente života. I ne, nećemo govoriti o modi…

Trenutno nam je u fokusu enterijer, dekoracija, sređivanje doma. Saznaćemo kako na to gledaju profesionalci i koji nas savetuju kako da “dogradimo” svoj stan ili kuću shodno godinama.

Kućni aksesoari, dobar komad namještaja, jastučići, posteljina od damasta, kao i umjetnička slika imaju svoje vrijeme, kada se i zašto kupuju da bi u pravom smislu te riječi, na pravi način oplemenili dom.

Enterijeristi smatraju da se i ovdje sve vrti oko ljubavi, ali pošto je normalno da se stil mijenja, mislimo da je korisno da poslušamo savjete dizajnera Victorije Hagan, Rona Woodsona i Jean Liua koji zahvaljujući svom višegodišnjem iskustvu otkrivaju šta je najbolje da pazarimo, uradimo, nadogradimo u kući zavisno od životne dobi…

Dakle, ako ste u svojim dvadesetim, bitno je da se prilikom dekorisanja zabavite: 

“Ne postoji bolje vrijeme da budete avunturista, nego u svojim 20-im. Igrajte se sa bojama i što je bitno ne bacajte novac na skupocjeni nameštaj! Nabavite šarene čaše, zanimljiv mini sto – dobar stil ne podrazumijeva novac, već je riječ o neočekivanom iznenađujućem momentu koji može da da vaša kuća”, smatra Victoria Hagan.

A post shared by Jane Rockett (@rockettstgeorge) on

Sa druge strane Jean Liu misli da su 20-e idealne da se postavi kamen temeljac stila u domu i zato predlaže “krevet sa uzglavljem je idelan da već bude u spavaćoj sobi – praktičan je i ne morate da ga mijenjate. Druga stvar su peškiri upareni sa pločicama koji su jednostavna ideja za kupatilo, koja je provjerena i korisna za kasnije”.

I kao treću stvar, predlaže dobre i kvalitetne stolice “funkcionalne, neophodne uvijek i na kraju krajeva lako se premiještaju”.

Kada ste polako počeli da gradite izgled doma, nadogradnju koju pružaju 30-e godine života odnose se na one stvari koje su prevashodno lijepe i funksionalne:

“Rad sa klijentima koji imaju 30 govori da je to idealan period za nabavljanje umjetnina. To može da bude slika, skulptura ili dizajnerski komad namještaja, zastupam mišljenje da nećete zažaliti ako nabavite neko umjetničko djelo. Uvijek će vas činiti zadovoljnim i srećnim”, smatra Hagan.

U ovim godinama, već polako možete da definišete svoj stil i Woodson tom prilikom savjetuje da se “osvrnete na deceniju ranije i uočite ono što nije  bilo dobro, funkcionalno ili je pak bilo beskorisno u vašoj kući i eliminišite. Usresredite se na estetiku, odvojite vrijeme da istražite stilove namještaja kroz vijekove i pratite djelovanja savremenih dizajnera koji vas inspirišu”.

Takođe dizajnerski trio je skrenuo pažnju na to da u 30-im godinama, ljudi se opredjeljuju za porodicu i da je neophodno da mislimo na dječije sobe i poseban arhitektonski segment, a to je trpezarija. Zapravo bitno mjesto koje okuplja porodicu i saglasni su da je sto sa 6 stolica idealno rješenje.

U 40-im, 50-im, pa i više dizajneri stavljaju akcenat na hedonističke momente, tipa da  “kupujte skupocjene stvari, luksuzni tapacirung, umjetnine i pokućtvo. Slobodno mislite o materijalima kao što su kašmir, svila, vuna.”

To je vrijeme za dominaciju izgrađenog stila, ukusa i sofisticiranog pristupa – “ništa nema ljepše nego patina na stvarima koja govori o minulim vremenima, vašim putovanjima. Ukrasite dom antikvitetima koje ste kupili u Parizu ili Londonu i uklopite je u vašu living šemu”, predlaže Liu. Jasno je da i životno iskustvo u sređivanju doma podrazumijeva da je “sofa udobna koliko je i lijepa” i da već izgrađeni stil slobodno možete da “kitite” sitnicama koje ćete sigurno znati da uparite sa ostatkom doma…

elle.rs