Kako urediti stan od 50 m²

Moderno, a maksimalno iskorišten prostor stana od oko 50 m² moglo bi biti nagradno pitanje velike vrijednosti. Uzimajući u obzir da se kvadratura domova najvećeg broja ljudi vrti oko ove brojke, nova, kreativna i izvodiva rješenja su uvijek dobrodošla.

Dobar primjer praktično i moderno osmišljenog prostora predstavile su arhitekte studija “MoreDesignOffice”, koji su uredili stan za par iz Šangaja. Ovaj grad je prava riznica praktičnih rješenja, što nije iznenađenje kada se uzme u obzir njegova prenapučenost i vrtoglavo visoka cijena nekretnina.

Prostor koji su arhitekte dobile za rad ima nezahvalan raspored, gdje se prostorije nastavljaju jedna na drugu i s veoma malo prirodne svjetlosti.

MDO_FUMIN_LU_Functional_Response

Ipak, vlasnici nisu željeli živjeti u natrpanom i mračnom prostoru, a kutak za intimu je bio obavezan.

Većina stanova veličine 50 m² se sastoji od kuhinje, manjeg kupatila, dnevne sobe prosječne veličine i manje spavaće sobe. Ako je bilo koja od ovih zona većih dimenzija, to je na uštrb drugih prostorija.

MDO-Apartment-002

U ovom stanu kuhinja i kupatilo, smješteni jedno do drugog, imaju tek osnovne elemente bez luksuza prostranosti.

MD-Apartment-0141

Prostor veće dnevne sobe arhitekte su odlučile podijeliti kako bi dobili prijeko potrebni prostor spavaće sobe. Kako bi prostor ostao što neopterećeniji, za pregrade su korištene klizne staklene stijene umjesto klasičnih zidova. Ove pregrade tako su postale “kičma” čitavog enterijera oko koje se odvijaju sve aktivnosti.

MDO-Apartment-004

Staklene stijene omogućavaju i dodatnu svjetlost koja dopire iz spavaće sobe u sjeveru okrenutu dnevnu sobu. Strana pregrade koja je okrenuta unutrašnjosti spavaće sobe je tapacirana tkaninom zbog akustičnosti, dok je druga strana koja je okrenuta ka hodniku obložena ogledalima, što zbog praktične, što zbog vizuelne funkcije koja daje osjećaj veće prostranosti uskog hodnika.

MDO-Apartment-001

Kako bi maksimizirali prostor za odlaganje, ali i dodatno vizuelno i fizički podijelili prostor, arhitekte su nivelirale podove. Pod dnevne sobe je za jedan stepenik niži od prvog dijela stana (kuhinja, kupatilo i hodnik) i tri stepenika niži od spavaće sobe. Ovaj potez je dnevnoj sobi dao na osjećaju prostranosti i estetskoj zanimljivosti. Tako će prilikom neformalnog druženja gosti sjesti i na stepenice koje vode u spavaću sobu.

MD-Apartment-0072

Vlasnici su odlučili iskoristiti dužinu hodnika za ugradbene ormare, a prostor za odlaganje su pronašli i ispod kreveta u minimalističkoj spavaćoj sobi i ugradnjom plakara preko čitavog zida u dnevnoj sobi, te dodatnim otvorenim policama za odlaganje mnogobrojnih knjiga.

MD-Apartment-0108