Ovako izgleda savršeno uređena garsonjera

stan u barceloni

Prilikom uređenja garsonjere veličine 25 m² arhitekte i dizajneri studija Naimi Architecture osmislili su komad namještaja koji je kombinacija kreveta i ormara, odnosno prostora za odlaganje.

Istina, ovo nije inovativna ideja, imali smo priliku vidjeti je realizovanu više puta, ali njihova izvedba izgleda odlično.

kombinacija kreveta i ormara

Garsonjera koju su uređivali izgleda poput nekog luskuznog apartmana na Mediteranu, što je zapravo blizu istine jer se radi o stančiću u Barceloni. Prepoznatljivi enterijer stare zgrade uobičajne za ovaj grad najveći je nositelj šarma ovog enterijera.

No vratimo se najzanimljivijem dijelu – spavaćoj sobi/ormaru. Krevet se nalazi na platformi koja se sastoji od kompleksne kombinacije ladica, polica i elemenata na izvlačenje. Čak je i veš mašina smještana u jednom dijelu ormara.

krevet za odlaganje

Modularni dijelovi mogu se sklanjati, pomjerati, mijenjati im funkciju…

Stan izgleda prozračno i nepretrpano i zahvaljujući zidnim nišama, njih pet ukupno, u koje su smješteni kuhinjski elementi, razne police, radni sto.

kako urediti garsonjeru

U jedoj od zidnih niša nalazi se TV sa pratećim uređajima, a može se zatvoriti starinskim griljama. Niša u kojoj se nalaze kuhinjski elementi zakamuflirana je ogledalom.

nisa

zakamuflirana nisa u zidu

Visoka tavanica, zid od cigle, valovite grede na plafonu ukrasi su sami po sebi. Ovo su zapravo prvobitni elementi koji su se nalazili u stanu ali su bili skriveni. U posljednje vrijeme u Barceloni sve više se ističu tradicionalni dekori i karakteristike stambenih prostora.

Ostatak namještaja i detalja odlikuje jednostavnost i moderan dizajan.

25m2-loft-barcelona-naimi-architecture-interiors-residential_dezeen_2364_col_2

polica

25m2-loft-barcelona-naimi-architecture-interiors-residential_dezeen_2364_col_7