Kako se sjetiti jeste li isključili šporet?

Ako ste od onih koji se ne mogu prestati brinuti jesu li ugasili rernu ili šporet nakon što su otišli od kuće, vrijeme je da prestanete razbijati glavu – rješenje je jednostavnije nego što mislite.

Iako danas postoje različite mobilne aplikacije, optimizacije i automatizacije, rješenje za zaboravne sastoji se od samo jednog klika.

Znači, prije nego što otputujete na zasluženi godišnji odmor, uzmite pametni telefon i fotografišite sve uređaje za koje se najčešće pitate jeste li ih ugasili. Neka se dobro vide brojke kako ne bi bilo zabune kada se negdje na pola puta do mora zapitate: Jesam li ugasila peglu?

To je posebno dobro napraviti kada u kući ili stanu nešto promijenite jer se mozak jednostavno treba naviknuti na to kako npr. izgleda ugašena ploča šporeta.

Naravno da se ne brinu svi jednako, ali oni koji se brinu, rade to iz opravdanih razloga, jer im se nije jedanput dogodilo da su ostavili upaljen šporet.

Najčešće zbog toga što se svijetleći signal ugasi kada rerna dosegne željenu temperaturu. Zato uvijek treba gledati brojeve.

Budući da se zadnji sati pred odlazak na ljetovanje toliko razlikuju od svakodnevice, stvari se lako zaboravljaju. U tim trenucima izlazimo iz rutine, a pravilo “ključevi, novčanik, telefon” više ne vrijedi.

Sve je drugačije, od odjeće koju nosimo, stvari koje imamo u rukama, da se na kraju teško možemo sjetiti jesmo li zatvorili prozor, ugasili peglu…

Oni koji su isprobali trik, tvrde da se otkad fotografišu uređaje prije odlaska na putovanje, više se ne zamaraju – možda zbog toga što je to sada dio nove rutine ili zato što je radnja dovoljno složena pa mozak pamti kakva je bila slika prije odlaska.

zadovoljna.hr