Kako se hladne nijanse kombinuju sa toplim tonovima

Standard Architecture i Martha Mulholland su još jednom udružili snage kako bi stvorili još jednu upečatljivu arhitektonsku kreaciju. Ovog puta bili su u Malibuu u Kaliforniji, gdje je porodičnoj kući bilo potrebno veliko preuređenje da povrati izgubljeni, ažurirani karakter.

Kuća je izgrađena početkom 2000. godine i od tada nije renovirana. Nakon intervencije dizajnera, zgrada je pretvorena u ultra moderan ambijent visoke estetike, koji odiše toplinom zahvaljujući načinu na koji je dizajniran i uređen. Vlasnici su zamolili arhitektonski tim da stvori porodično okruženje u svakom kutku kuće.

 

Sada kuća nema apsolutno nikakve veze sa svojim izvornim oblikom. Postavljeni su veliki prozori koji omogućavaju prodiranje prirodnog svjetla čak i u najmanji kutak i osvjetljavanje površina mramora i kamena, ali i drveta. Tri osnovna materijala koja viđamo u mnogim domovima, koji imaju način da daju bezvremenski karakter, ali i potrebne doze modernizacije – upravo ono što je porodica željela za svoj dom.

Glavni vrhunac ove kuće koji ostavlja najveći utisak na nas je činjenica da je kombinacija naizgled neusporedivih boja tako harmonična i savršen je izvor inspiracije. Preciznije, arhitekte su hladne tonove “udružile” sa drugim toplijim, pri čemu su crna, siva, smeđa i bež sijale iz sobe u sobu.

Kombinacija prirodnih elemenata, sa modernim komadima koji otkrivaju budućnost u dekoraciji, bili su originalna ideja porodice, koju je sproveo u djelo i rezultat je jednostavno divan i veoma funkcionalan. U međuvremenu, drvene površine se tako lijepo spajaju s ostatkom dekoracije i građevinskih materijala. Naime, u cijeloj prirodnoj i tako modernoj temi koja prevladava, nalaze se potrebni luksuzni dodaci, čime se dekor nadograđuje i daje nepretenciozno impresivan i luksuzan karakter.

Posvećeni jednostavnim materijalima koji dolaze direktno iz prirode, dizajneri enterijera su zamislili porodično okruženje koje će zračiti radošću i dati članovima porodice podsticaj da planiraju zajedničku budućnost. Uostalom, to su i sami vlasnici tražili od početka – kuća puna optimizma, koja će se smatrati bezvremenskom i modernom koliko god godina prođe.

Dakle, gotovo “na slijepo” su vjerovali ukusu Standard Architecture i Marthe Mulholland, budući da su se našli u istim dizajnerskim “univerzumima”, osjećajući se apsolutno sigurni u konačni rezultat i koliko će ih on zadovoljiti.

Konačno, neke “eksplozije” boja se pojavljuju kako bi osigurale funky izgled u dizajnu. Konkretno, zelena je boja koja je fantastično djelovala i kroz umjetnička djela i kroz divne, prevelike sobne biljke. Isto važi i za oker. Zlatni detalji se također nevjerovatno slažu s ovom svijetlom nijansom plave, ali i sa svim ostalim elementima, poput uvijek klasične i minimalno bijele, kao i raznih tonova koje imaju drvene površine.

GLOW