Kako odabrati savršen trpezarijski sto

Zvijezda svake trpezarije je u suštini trpezarijski sto. Osim što je riječ o krajnje funkcionalnom komadu namještaja, ovi stolovi danas dolaze u najrazličitijim oblicima i bojama pa ih je veoma lako uklopiti u gotovo svaki ambijent. Pa ipak, bilo da ste zadivljeni nekom veličinom stola, njegovim oblikom ili materijalom od koga je izrađen, postoje neka osnovna pravila koja će vam pomoći da donesete najbolju moguću odluku i za sebe odaberete savršen primjerak.

Veličina trpezarije

Kada birate namještaj za svoj dom, potrebno je dobro proučiti dostupnost prostora. Proverite veličinu vaše trpezarije ili otvorene kuhinje u kojoj će se nalaziti vaš trpezarijski set. Ovo će vam dati predstavu o dimenzijama mogućeg dizajna koji vam je potreban slijedeći put kada krenete u kupovinu. U idealnom slučaju, rastojanje između ivice vašeg trpezarijskog stola i zida, ili bilo kog drugog komada namještaja, treba da bude oko metar, metar ipo. Ovo će vam omogućiti dovoljno prostora za pomjeranje stolice kao i hodanje oko stola.

 

Stil trpezarije

U zavisnosti od stila kuće odaberite trpezarijski sto koji će upotpuniti ovaj dio doma na idealan način. Bilo da se radi o tradicionalnom, savremenom, minimalističkom ili rustičnom okruženju, odabir vašeg trpezarijskog stola treba da prati ostatak okruženja. Danas je tržište preplavljeno različitim dizajnima stolova koji se mogu savršeno uskladiti sa vašim postojećim enterijerom, pa verujemo da nećete imati nekih većih poteškoća u ispunjavanju ovog ključnog pravila.

Oblik trpezarijskog stola

Veličina vaše trpezarije utiče na oblik vašeg stola. Ako imate mali prostor, pravougaoni trpezarijski sto od dva metra sa šest sedišta izgledaće kao da je pojeo mali prostor, dok će mali okrugli ili četvrtasti sto sa četiri stolice sprečiti da mini trpezarija izgleda skučeno. Pored toga, možete odabrati i dizajn trpezarijskog stola u obliku trougla – osim što su moderni, ovakvi stolovi mogu da prime do 6 osoba u zavisnosti od položaja i dimenzija. Trpezarijski stolovi pravougaonog, ovalnog ili kružnog oblika idealni su za formalnije i veće prostore, pri čemu su drugi bolje prilagođeni klasičnim stilovima.

 

Materijal i završna obrada

Izbor visokokvalitetnog, izdržljivog materijala direktno je povezan sa održavanjem vašeg trpezarijskog stola na duže staze. Ako izaberete drveni trpezarijski sto, uvijek se odlučite za tvrdo drvo kao što su orah, mahagoni, hrast ili tikovina. S druge strane, prednost odabira trpezarijskog stola sa staklenom pločom je u tome što dobro funkcioniše sa više različitih stilova. Štaviše, pošto su stakleni stolovi reflektujući, oni dodaju lakši i svetliji osjećaj u prostoriju. Dok se staklene ploče umjereno lako čiste, mrlje od otisaka prstiju i okrnjene ivice su čest problem. Još jedan materijal za koji se možete odlučiti je medijapan, poznat po svojoj izdržljivosti i kvalitetu. Ploče od granita i kvarca su takođe elegantna opcija za lako održavanje za enterijere savremenog stila. Ako je drvo lakirano ili farbano, očistite ga vlažnom krpom. Izbjegavajte upotrebu laka za namještaj jer vremenom ostavlja trag. Granit i kvarc se mogu lako očistiti na isti način.

 

Kako sve planirate koristiti sto

Prije nego što obavite kupovinu, razmislite o tome kako koristite svoj trpezarijski sto. Na primjer, ako vaš trpezarijski sto dosljedno koristi cijela porodica, izaberite čvrste, srednje do velike stolove koji su napravljeni od izdržljivih materijala. Međutim, ako se vaš trpezarijski sto rjeđe koristi, odlučite se za više dekorativnih završnih obrada, kao što je ploča stola obrađena furnirom. Ako živite u iznajmljenom domu, preporučujemo da izaberete dizajne trpezarijskih stolova koji su lagani i izdržljivi. Druga opcija su trpezarijski stolovi sa spuštenim pločama, gdje se zahvaljujući dodatnoj ploči sto može proširiti u zavisnosti od vaših zahtjeva.