Svečano otvoren 23. međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru

U Mostaru je, nakon dvije godine stanke zbog širenja pandemije koronavirusa, svoja vrata ponovno otvorio Međunarodni sajam gospodarstva. Njegovo 23. izdanje okupilo je brojne visoke uzvanike, ali i mnoštvo pojetitelja.

Zemlja partner je Mađarska. Na svečanosti otvaranja između ostaloga su i premijer RH Andrej Plenković, premijerka Srbije Ana Brnabić, predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH i predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH Dragan Čović, predsjedatelj Vijeća ministar BiH Zoran Tegeltija, član bh. Predsjedništva Milorad Dodik, ministar vanjnskih poslova i trgovine Mađarske Péter Szijjártó, predsjednik FBiH Marinko Čavara, premijer FBiH Fadil Novalić, gradonačelnik Grada Mostara Mariio Kordić, uz domaćina direktoricu Mostarskog sajma Dalfinu Bošnjak.

Imamo veliku čast biti zemlja partner na ovoj manifestaciji gdje su danas prisutna 24 mađarska poduzeća, a kako bi se dodatno ojačala naša gospodarska suradnja – kazao je, proglasivši Mostarski sajam otvorenim, Péter Szijjártó, ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske.

– Mađarska vlada podupire ta poduzeća kako bi oni s vama surađivali što aktivnije, kako bi oni trgovali s vama i provodili investicije kod vas te na taj način jačali odnose zemalja zapadnog Balkana, BiH i Mađarske – kazao je je Szijjártó.

S govornice Mostarskog sajma poručio je kako je njihov cilj ubrzavanje europske integracije na ovom području.

– Mi smatramo neprihvatljivo sporom integraciju zapadnog Balkana. Bruxelles čini stratešku pogrešku kada ne ubrzava u dovoljnoj mjeri taj integracijski proces. Takvo ponašanje Bruxellesa izuzetno je štetno i u pogledu regionalne stabilnosti. Stoga je došlo vrijeme da poručimo Bruxellesu “valja sjahati iz visokog sedla i nije više vrijeme za bahate izjave”. Naš cilj je ubrzavanje europske integracije na ovom području, Srbija se neodložno treba primiti u EU, a BiH mora dobiti status kandidata – poručio je on.

Predsjednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izrazila je zadovoljstvo što može nastaviti razgovore o ekonomskoj, gospodarskoj, regionalnoj suradnji, ali i o infrastrukturnom povezivanju i zajedničkim aktivnostima kako bi svi zajedno izradili respektabilnu regiju.

– Naša regija je mala. Svaka nestabilnost izravno se odražava na sve nas. U posljednjih deset godina mnogo smo postigli. Bilateralna robna razmjena između BiH i Srbije se udvostručila i u stalnom je rastu. U 2021. godini BiH je bila peti vanjsko-trgovinski partner Srbije, a treća izvozna destinacija. Srbija je već više godina na trećem mjestu po visini izravnih ulaganja u BiH – naglasila je Brnabić.

Smatra kako ti podaci pokazuju pozitivan trend, ali i dodatni potencijal. Izrazila je važnost dodatnog ulaganja u infrastrukturu spomenuvši značajnim autoput iz Beograda do Sarajeva iz dva pravca, ali i zajednički granični prijelaz što će gospodarstvenicima, kako navodi Brnabić, omogućiti lakše plasiranje robe, više radnih mjesta, bolje plaće i kvalitetniji život u regiji.

Na mostarskom sajmu predstavlja se 68 izlagača iz Republike Hrvatske. Tom prigodom predsjednik Vlade RH Andrej Plenković kazao je kako sajam ima svoju veliku tradiciju i važnost jer je mjesto razmjene informacija, sklapanja partnerstva i ugovora, ali i unaprjeđenje gospodarske suradnje i trgovinske razmjene BiH i njenih gospodarskih subjekata s drugim zemljama i tvrtkama.

– BiH je nama susjedna, prijateljska zemlja s kojim je gospodarska razmjena u 2021. godini iznosila 2.6 milijardi eura. BiH je šesti trgovinski partner Hrvatskoj, ali je Hrvatska prvi trgovinski parner Bosni i Hercegovini. Izravna ulaganja u BiH su 1.4 milijarde eura i drugi smo investitor u BiH nakon Austrije – ističe Plenković.

Predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić osvrnuo se na stanku u održavanju mostarskog sajma zbog pandemije koronavirusa naglasivši kako se pandemija odrazila i na ekonomiju.

– Ne možemo da se ne sjetimo pošasti koronavriusa koja je brutalno utjecala na zdravstveni sektor, ali i na gospodarstvo. Vlada je počela davati mjere koje su imali jako dobar utjecaj na oporavak. Vratili smo sva radna mjesta i pomakli ekonomiju na najvišu razinu u povijesti. Ne mislimo na tome stati. Sajam govori da postoji optimizam. 90 posto gospodarstva čine domaći investitori koji su dobri u razumijevanju teškoća koje su pred njima – rekao je premijer.

Izrazio je radost što su gospodarstvenici ponovno dobili šansu predstaviti se u Mostaru.

– Neka ovo bude dobra poslovna prilika koja će rezultirati sklapanjem što većeg broja potpisanih ugovora – poručio je Novalić.

U ove dvije godine imali smo jednu od najvećih kriza svijeta od 2. svjetskog rata, smatra predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

– Ta kriza utjecala je, pored zdravstvenog sektora, i na ekonomiju i ekonomske aktivnosti. Kriza je ukazala da se u neizvjesnim vremenima možemo osloniti samo na sebe i svoje resurse i kapacitete, ali i podršku i pomoć sebi najbližih, misleći pri tome na regiju. Sačuvali smo naš zdravstveni sustav, radna mjesta i gospodarstvo. Potrebno je iz toga izvući pouke – dodao je on.

Ističe kako se danas susrećemo s globalnim problemom inflacije.

– Cilj je kroz suradnju ojačati regiju kako bismo se zajednički pozicionirali kao respektabilan prostor poželjan za investicije i ta kao takvi budemo značajan član europske obitelji. U tome nam je značajan partner Srbija kao partner u svim regionalnim inicijativama, ali i Hrvatske kao članice Europske unije i zagovarača za pristupanje zapadnog Balkana Europskoj uniji, kao i Mađarskoj koji su naša zemlja partner – smatra Tegeltija.

– Ponosni smo na sajam jer sajam je svojom veličinom, tradicijom i prepoznatljivošću postao brend koji okuplja ono najbolje što naše lokalne, ali i regionalne i svjetske tvrtke žele i mogu pokazati – ustvrdio je mostarski gradonačelnik Mario Kordić.

Kaže kako sajam sa svim svojim aktivnostima može služiti kao primjer za ravoj društva i pojedinca.

– Moramo i dalje ustrajati, čuvati mir i stabilnosti na svim razinama u BiH i stvarati dodatne i trajne vrijednosti. Unatoč svim izazovima, uvijek je najbolji put stajati čvrsto na istinskim vrijednostima. Želimo da Mostar i dalje bude domaćin vrhunskih događaja, kao i poželjno mjesto za život, investicije i razvoj – poručio je gradonačelnik.

Ravnateljica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak kazala je kako će se u okviru pet sajamskih dana predstaviti izlagači iz 20-ak država svijeta kada će upriličene redovite podsajamske manifestacije, te uz njih mnoštvo poslovno korisnih tematskih konferencija, stručnih skupova, okruglih stolova i niz drugih značajnih zbivanja.

– Počašćeni smo time što je Mađarska, naša prijateljska država, zemlja partner ovogodišnjeg sajma. Naša suradnja razvijala se od samih početaka. Partnerstvo s njima koju su stalno nazočni na sajmu držimo značajnim zbog povezivanja, ne samo naših zemalja nego i zemalja regije i širih prostora – zaključila je ravnateljica.

Mostarski sajam gospodarstva trajat ćedo 9. travnja, a predstavljaju se izlagači iz cijeloga svijeta, od kojih su tradicionalno najzastupljeniji oni iz Hrvatske, Srbije, Italije, Austrije, Kine, Mađarske, Slovačke, Turske.