Jednostavni jesenji dekori

Sa dolaskom jeseni stigle su nam tikve i bundeve raznih veličina i oblika. Bundeve su predivna jesenja namirnica koja se može konzumirati na brojne načine. Povoljne su, hranjive, zdrave, ali i vrlo dekorativne.

Nezaobilazan su dekor za one koji proslavljaju Noć vještica i za pravljenje jesenjih aranžmana i ukrasa. Takođe, od bundeva možete napraviti i saksije za cvijeće, dekoraciju koju možete držati u dvorištu, ispred vrata ili u domu.
Saksije od bundeva izgledaju vrlo dekorativno, naročito u jesenjem periodu. Ovaj projekat “uradi sam” je brz i jednostavan. Možete ih napraviti nekoliko, jer lijepo izgledaju zajedno ili kao individualni ukras.

IMG_8159

Da biste napravili saksiju, trebaće vam bundeva bilo koje veličine, samo neka bude otprilike srazmjerna veličini tegle, koju ćete kasnije s biljkom staviti unutra. Biljka koju želite posaditi, takođe, je vaš izbor. Možete izabrati jesenje biljke koje cvjetaju ili sitne koje su zelene tokom cijele godine…

Dakle, potrebne su vam: biljka u tegli, bundeva, veliki, oštar nož, velika kašika ili kašika za sladoled, za vađenje unutrašnjosti, zdjela srednje veličine i stare novine.

DSC_0922

Uzmite nož i narežite rupu na vrhu bundeve, koja je skoro toliko velika da možete ubaciti biljku unutra. Kada to učinite, uporedite veličinu tegle s veličinom rupe koju ste napravili, pa rupu možete povećati po potrebi.

Izvlačenje vrha, to jest poklopca bundeve, može biti malo teže, tako ćete možda morati proći nožem još koji put, dok se ne bude mogao izvaditi. Ako vam slučajno peteljka bundeve pukne, jednostavno možete izvaditi poklopac tako da nož zavučete ispod i polako izgurate vrh.

DIY-Pumpkin-Flower-Pot

Vađenje unutrašnjosti, odnosno sjemena bundeve, može biti nezgodan posao, pa bi u tu svrhu mogle poslužiti stare novine kako biste zaštitili sto ili radnu površinu na kojoj ovo radite. Kašikom, ili drugom alatkom koju imate, izdubite bundevu, izvadite sve sjemenke i još malo izdubite meso sa svih strana bundeve. Sjemenke stavljajte u zdjelu koju ste pripremili. Njih možete skuvati ili ispeći i, naravno, pojesti.

Izdubite malo otvor bundeve kako biste bolje ubacili teglu sa biljkom. U ovom trenutku možete provjeriti da li je veličina otvora dovoljno velika i da li ga treba još malo proširiti. Sada okrenite bundevu naopačke, kako biste napravili rupu i sa druge strane, kako se voda ne bi zadržavala na dnu vaše nove tegle, jer će tako istrunuti, a vaša biljka se može “udaviti”.

Takođe, u bundevu možete sipati malo izbjeljivača, kako bi se spriječilo pojavljivanje plijesni. Kada sipate, malo je okrećite, neka se cijela obloži, izlijte višak i sačekajte da se osuši. Kao dodatnu mjeru opreza, možete pri svakom zalijevanju izvaditi teglu, pa poslije nekoliko trenutaka vratiti. Ovo nije obavezno, varikina i rupa na dnu tikve trebalo bi da obave posao, pa neće doći do truljenja ili plijesni.

Fall-Pumpkin-Flower-Planters-2

Sada možete ubaciti biljku i vaša nova saksija je gotova! Može stajati i vani, ali trajaće duže ako nije stalno izložena jakom suncu. Možete ih napraviti nekoliko, pa ih grupisati u dvorištu ili na terasi, a možete koristiti i manje bundeve za manje biljke, koje možete držati i na stolu ili nekom drugom mjestu u stanu. U tom slučaju, ne zaboravite staviti nešto ispod bundeve, da vam ne bi curila voda prilikom zalijevanja.

Na sličan način od manjih tikvi možete napraviti i svijećnjake ili u ovakvu teglu možete ubaciti vazu sa suvim cvijećem i dobiti pravi jesenji dekor.

635b0d23e68ebbd5e4a3a445f03be371