Jednostavan tutorijal: Pretvorite stalak za voće u dekorativnu saksiju

Ako ste raspoloženi za malo „uradi sam“ kreativnosti obični metalni etažer za voće možete pretvoriti u ljepšu saksiju za ukrasne biljke.

 

Sve što vam je potrebno je stalak za voće, čvrsta tkanina (u što više boja za što šareniji izgled) i biljke. Predlažemo sukulente jer su dekorativni, a ne zahtijevaju pretjerano puno brige oko održavanja, profesionalci kažu da su idealan izbor za početnike u uzgajanju biljaka.

 

Tkanine koje isječete na trakice provlačite naizmjenično ispod i iznad rešetki i zavežite u čvrsti čvor.

 

etazer2

Tkanina bi trebala biti čvršća da izdrži težinu zemlje i biljki. Ako imate tkanine različitih boja kombinujte ih tako da napravite zanimljiv, šarenolik uzorak.

 

etazer1

U novonastalu saksiju postavite špansku mahovinu, poredajte sukulente i naspite zemlju. I na površinu između biljaka možete postaviti mahovinu.

 

etazer4

I vaš kreativni, šareni ukras je spreman a zahvaljujući skromnoj veličini možete ga postaviti u bilo koji kutak u domu.

Međutim, ako sukulent mijenja oblik, izdužuje se, to znači da mu ne odgovara mjesto na koje ste ga postavili. To znači da nema dovoljno svjetlosti i da mu trebate promijeniti poziciju. Ljeti ih češće zalijevajte nego tokom godine, ali pazite da se između dva zalijevanja zemlja osuši. Ako ga previše zalijevate, listovi će biti mekani, posvijetliće i požutiti.

 

etazer5