Iznad Makarske se gradi “nebesko šetalište”, objavljene fotografije višemilionskog projekta

Na planini Biokovo iznad Makarske već uveliko traju radovi na izgradnji staklene platforme smještene preko ruba biokovske litice.

Na planini Biokovo iznad Makarske već uveliko traju radovi na izgradnji staklene platforme smještene preko ruba biokovske litice.

Ove je jeseni počela izgradnja staklene platforme smještene preko ruba biokovske litice, a portal Jutarnji.hr prenio je više detalja o ovom projektu. Tzv. “Skywalk” ili “nebesko šetalište” je luk koji će biti prekriven staklom, a nalazi se na 12 metara od ruba litice visine 1.228 metara.

Osim izgradnje nebeskog šetališta, gradi se i pješačko-biciklistička staza, postavljaju infopunktovi i panoramski teleskopi, te se obnavljaju i grade odmorišta, dječija igrališta kao i posjetiteljski centar. Osim toga će se unaprijediti i prevoz, a cijeli projekat bi prema planu trebao biti gotov 2021. godine.

Projekat će koštati 34,2 miliona kuna odnosno devet miliona KM. Skywalk je šetnica u obliku potkove sa zaštitnom ogradom i podnom plohom izrađenom u potpunosti od stakla.

Hodna ploha bit će oblikovana oslanjanjem višeslojnog sigurnosnog stakla na čeličnu konstrukciju, a čitava platforma prepuštena je preko ruba litice te, osim što otvara pogled prema moru, omogućava i doživljaj biokovskih stijena iz ptičje perspektive, piše klix.ba