Izgled savremene kuhinje

Dizajn kuhinja se stalno mijenja i razvija prilagođavajući se potrebama i željama korisnika. Oni koji vole neformalno objedovanje, odnosno vrijeme provoditi sa članovima porodice i zajedno kuvati i jesti, prigrlili su način uređenja koji podrazumijeva kuhinju opremljenu tako da sadrži i trpezarijski prostor, ili bar jedan njegov improvizovani dio.

Ovo je možda i najpopularniji trend u uređenju kuhinja, koji ovu prostoriju pretvara u višenamjenski prostor koji istovremeno nudi ukusne obroke i predstavlja zonu za druženje, razgovor i okupljanja, a ovo su i ostali popularni trendovi.

Boje i forme

Baš iz ovog razloga moderne kuhinje se izrađuju u oblim, mekanim formama, kao pozitivnim elementom za stvaranje tople i opuštene atmosfere u prostoru.

Ovo je vrijeme kada možete slobodno i hrabro koristiti boje u svojoj kuhinji. I to više njih… zajedno. Kombinacija nekoliko pastelnih nijansi, ili pak neke jarke boje poput zelene ili plave, će skrenuti pažnju i stvoriti neočekivan utisak u kuhinji.

521cd7a4697ab04a7200876e._w.540_s.fit_

Rasvjeta

Iako su boje i oblici sve topliji, najpopularnija kuhinjska rasvjeta je ona u industrijskom stilu. Njene karakteristike su crni i nerđajući čelik, vidni elementi od žice, sijalice retro oblika, bakar ili mjed. Iako je već neko vrijeme izuzetno popularna, mi joj izlaz iz kuhinje ne vidimo u skorijem periodu.

APG_svensktenn_-092

Kuhinjsko ostrvo

Kuhinjsko ostrvo ostaje centar kuhinje. Posebno su popularne verzije mobilnih kuhinjskih ostrva, jer su funkcionalne i efikasne, omogućuju dodatni prostor bez ograničenja. Kuhinjska ostrva koja se mogu pomicati s mjesta na mjesto stvaraju mogućnost da ih koriste ljudi koji inače ne bi imali dovoljno mjesta za stabilno ostrvo.

Smart-Kitchen-Storage-Ideas-for-small-Spaces_08

U cilju racionalizacije prostora popularna su i rješenja radne površine koja se izvlači, spuštena je u odnosu na radnu površinu, što omogućava da se za njom komotno sjedi kao za trpezarijskim stolom.

Keramika inspirativnija nego ikad

Godina 2015. je definitivno godina pločica. Sve je veći izbor dezena i šara na pločicama, a dizajneri enterijera stalno forsiraju kombinovanje različitih boja i uzoraka. Osim estetske, ova ideja ima i dobru komercijalnu stranu, kombinovanje skupljih i jeftinijih pločica može biti dobitna kombinacija. Šarene pločice daju vašoj kuhinji zabavnu notu koja može posebnom učiniti cijelu kuhinju, a njihova upotreba se odnosi i na podove.

APG_svensktenn_-100

Efikasnost na prvom mjestu

Kada govorimo o kuhinjskim trendovima, efikasnost je u modi. Efikasnost u praksi predstavlja što više mjesta za organizovano i pregledno smještanje svih kuhinjskih potrepština i dovoljno radne površine.

2428_83b72f44-2eb0-4052-b0b5-8a87dae6789d_max_900_1200_nowoczesna-kuchnia-w-olsztynie-kuchnia-styl-nowoczesny

Dizajneri zato dodaju (i ponekad sakrivaju) vodoravne, visoke ladice na najneobičnijim mjestima, iskoristivši inače izgubljeni prostor. Horizontalni viseći elementi ne moraju biti standardne visine, a sve češće se otvaraju nagore.
Izvlačenjem polica i dubokim ladicama se takođe olakšava pristup suđu i začinima.

Kuhinje sve više “gube” ručkice, elementi se otvaraju pogonski ili pomoću žlijeba koji ima ulogu ručke (nalazi se ispod vrata elemenata).

Inovativne tehnologije

Kao što svakim danom imamo sve veći izbor potrebnih i nepotrebnih aplikacija za zabavu, tako imamo i sve veći izbor aplikacija za korištenje u domu, pa i u kuhinji. Mnogi su pristalice korištenja moderne tehnologije u kuhinji, čineći je “pametnijom”, a koliko daleko ćemo otići ostaje nam da vidimo.

annette_kitchen01_resize