Egzotika u trendu

Posljednjih nekoliko godina motiv zelenog tropskog lišća je dostigao vrhunac popularnosti. Ovaj motiv je inače autentičan detalj tropskog stila, koji je egzotičan, topao i djeluje opuštajuće jer asocira na ljeto, more, odmor… Međutim, ovaj motiv je postao popularan nezavisno od tropskog stila, štaviše, odlično se uklapa u druge, nesrodne stilove.

 

Kada kažemo motiv zelenog tropskog lišća, tu se prvenstveno misli na smaragdnozelene predimenzionirane šare listova banane, zatim palminog lista, ananasa i ostalih motiva koji podsjećaju na daleke, egzotične trope.

 

Dezen je postao toliko popularan da ga viđamo svuda, od maski za mobilne telefone, preko ljetnih haljinica do tapeta za zidove i presvlaka za stolice i sofe.

 

CroppedFocusedImage128096050-50-CL-SS14-010

 

Trend korištenja dezena sa motivom tropskog lišća zapravo često asocira i na vintage stil, što i nije iznenađenje jer je prvobitno postao popularan davne 1942. godine, kada je “Beverly Hills” hotel prvi put u uređenju koristio upravo ovaj uzorak. Ako ćemo ići baš u detalje, onda treba spomenuti da su dva najpoznatija uzorka Martinique i Brazilliance, a razlika je tek u tome da Martinique uzorak ima lišće u dvije nijanse zelene, u tamnijoj i izblijeđenoj zelenoj sa malo zlatnosmeđe, dok Brazilliance uzorak ima nešto manje listove jarkozelene boje.

 

IMG_0253

 

Ako vam se dopadaju novi, svježi i upadljivi dekori, onda je ovaj dezen pravi za vas. Najbolje se uklapa u opuštene, ljetne stilove i namještaj od tamnijih vrsta drveta i detalja poput pletenih korpi. Međutim, kao što smo rekli, uzorak je široko popularan, tako da je prisutan i u drugim stilovima, pa čak i u crno-bijeloj varijanti.
 
Najčešće ga viđamo na tkaninama poput jastučnica, zavjesa i presvlaka za stolice, tako da možete tapacirati neki komad namještaja ako ste ljubitelj ovog trenda.

 

db0a576942bd50548b719bf419674470

 

Međutim, najprisutniji je na tapetama i ako se odvažite, bilo koju prostoriju možete učiniti potpuno drugačijom koristeći tapete s motivom tropskog lišća. Ako niste baš toliko hrabri, sjetite se nekih kreativnih ideja za korištenje tapeta u dekorativne svrhe koje ne podrazumijevaju lijepljenje na zid.

 

tropical-home-decor22

Iako je motiv tropskog lišća dosta upadljiv, na brojnim primjerima možete vidjeti da je savršena pozadina za žive akcente boja, poput plave, boje ciklame… Takođe, sjajno ističe materijale poput drveta i sjajnog mesinga.
 
Ako volite boje, teksture ili samo želite trajno zadržati ljeto u svom prostoru, voljećete ovaj trend koji će u enterijer donijeti opušteni stil i ljepotu prirode.

 

Printed-Headboard