Institut “Pantone” izabrao: Viva Magenta boja za 2023. godinu

Institut za boje “Pantone”, kao i svake godine, predstavio je boju koja će obilježiti 2023, opisana kao “nijansirani grimizni ton” koji balansira toplo i hladno, viva magenta je nijansa koja će obilježiti godinu pred nama.

Viva magenta je nijansa koja postoji između plave i crvene, tople i hladne, nalazi se u svom vlastitom spektru. Stara je 150 godina, ali je još uvijek okrenuta budućnosti, istovremeno je digitalna i iskonska. “Ona je hrabra, neustrašiva i pulsirajuća”, poručili su iz Instituta.

Nakon prigušene večernje plave 2020. godine, dva pobjednika 2021, sive i žute, koje su upozoravale na opasnost, te ovogodišnje svijetlozelenkaste boje, “Pantone” se za 2023. odlučio za ovu “odvažnu” nijansu crvene.

U popularnoj kulturi, nijanse magenta su posvuda, od prepoznatljive smokey-eye šminke u boji bobičastog voća “Marvelove” heroine Šarliz Teron, do aristokratskog odijevanja Emili Blant u seriji “The English”.

Viva magenta čini se kao dobar i prikladan izbor za razdoblje kada je sve jako sivo, mračno i mutno, a mnogi su izgubili nadu. To je boja otpornosti ljudskog duha.

Usprkos svom neprirodnom, čak i digitalnom izgledu, magenta podsjeća na glinu, pećinske slike, čak i na boje galaksije. Vjerovalo se da je najraniji biljni svijet na Zemlji, prethodeći hlorofilu, bio slične ljubičaste nijanse.

Magenta je “izmišljena” boja koju je napravio čovjek, a pojavila se sredinom 19. vijeka nakon slučajnog izuma mauveine, takođe poznate kao anilinska ljubičasta i Perkinova ljubičasta, jedna od prvih sintetičkih boja, a veliki komercijalni uspjeh nadahnuo je druge u Evropi da istraže dalje.

Godine 1859, nakon otkrića hemičara u Francuskoj i južnom Londonu, crvenkasto-ljubičasta boja počela se proizvoditi kao “fuksin” ili “rozein”.

Sljedeće godine je preimenovana zbog bitke koju su vodile Francuska i Sardinija protiv Austrije u gradu Magenta u Lombardiji – ne zbog krvavih uniformi vojnika, kako se često misli, već u znak solidarnosti s Italijom, koja se borila za svoju nezavisnost. Magenta, koja se nalazi na granici između crvene i plave, nije samo apolitična; ona je ujedinjujuća. Djelimično ultraljubičasta, djelimično infracrvena, ona “ne postoji u spektru… ali nekako sažima cijeli niz boja koje možemo i ne možemo vidjeti. Viva magenta dobro je istražena nijansa koja u prostoriju unosi eleganciju, sofisticiranost i toplinu. Ovaj nekonvencionalan ton crvene može podstaknuti dizajn na stvaranje pozitivnije budućnosti.

“Pantoneova” boja godine, viva magenta 18-1750, vibrira poletom i snagom. To je nijansa ukorijenjena u prirodi koja potiče iz porodice crvenih i izražava novu snagu. Viva magenta je hrabra i neustrašiva, te pulsirajuća boja koja izaziva radosno i optimistično raspoloženje, ispisujući novu priču.