Indijsko selo bez vrata

Vjerovali ili ne, ali u Indiji postoji selo koje broji skoro 300 objekata, od kojih nijedan, pa čak ni lokalna škola i banka – nema vrata!

Naime, riječ je o selu Šani Šingnapur, koje je jedinstveno u Indiji, ali i ostatku svijeta.

Čak ni javni toaleti u selu nemaju vrata, mada su posljednjih godina napravili zaklon, na zahtjev ženske populacije.

“Naravno, žene su osjetljive kada su te stvari u pitanju, pa smo na kraju stavili nešto poput zavjese, koja zaklanja sam prostor. Inače, nigdje u selu nemamo vrata, niti nam trebaju, jer bi to bilo protivno našim ubjeđenjima”, kaže Parmešvar Mane, lokalni trgovac.

Naime, neki seljani stavljaju drvene ploče na ulaze, ali to rade samo noću kako im u kuću ne bi ušle divlje životinje i psi lutalice. Naravno, jedan od problema je taj što posjetioci nemaju na šta da zakucaju kada dolaze nekome u posjetu, ali i taj problem je riješen;

“Kada neko dođe, obično vikne i tako dozove komšiju”, objašnjava Mane.

Naime, suština cijele stvari leži u njihovom vjerovanju u božanstvo Šani, koje je još poznato i ka bog Saturna. Legenda kaže da se seljanima jedne noći ukazao Šani, koji im je rekao da nema potrebe da na kuće stavljaju vrata, jer je on toliko moćan da će ih uvijek štititi:

“Moć Šanija je takva da čak, ako neko pokuša nešto i da ukrade, on će se naći u kpšmaru i nikada neće moći pobjeći”, objašnjava seljanin Balasaheb Borude. Oni takođe vjeruju da, ko god počini bilo kakav grijeh u selu, moraće da se suoči sa sade sati, što u prevodu znači sedmogodišnja zla kob.

Za ovo selo kažu da treba da posluži kao primjer svima, jer ne samo da ovdje nema kriminala, već ovdje se svi suzdržavaju od bilo kakvog grijeha.

“Profesionalni lopovi, prevaranti i pijanice ovdje nikada neće doći, jer ovdje jednostavno nemaju šta da traže. Ako i dođu, moraju da se ponašaju u skladu sa našim pravilima”, kaže Balasaheb Borude.

Za one koji su novi u selu, privikanje na čudne običaje može biti izuzetno teško. To se desilo i Rupali Šah, koja je bila zaprepašćena kada se udala u ovo selo, jer nije mogla zamisliti život u kući bez vrata:

“Kada su mi rekli za to, bila sam iskreno nervozna. Nikada nisam živjela u kući koja nema vrata. Međutim, kada sam konačno došla u selo, vidjela sam da se svi tako ponašaju. Na kraju sam se navikla i danas živim bez ikakvog straha”, kaže Rupali.

 

Shani-Shingnapur-doors2

Shani-Shingnapur-doors3-550x412

Shani-Shingnapur-doors5-550x366

Izvor- Indian Express