Ikeina lampa osvojila iF nagradu za dizajn

Radna lampa sa bežičnim punjenjem Riggad osvojila je nagradu za dizajn iF za 2016. godinu, a ovo prestižno priznanje dodijeljeno je kompaniji Ikea na svečanosti u Münchenu održanoj u petak, 26. februara. U konkurenciji sa oko 5.000 proizvoda koje je prijavilo više od 2.400 učesnika iz 53 zemlje, žiri je ocijenio lampu Riggad kompanije Ikea najboljom u kategoriji rasvjete.

Nagrada iF jedno je od najuglednijih priznanja za produkt dizajn na svijetu, a utemeljena je u Njemačkoj 1954. te se dodjeljuje u 16 kategorija, među kojima je i rasvjeta.

Jedna od karakteristika zbog kojih je lampa Riggad zaslužila priznanje iF jeste podesiva poluga i glave lampe zbog koje je lako usmjeriti svjetlo po želji. Punjač je ugrađen unutar postolja lampe, a mobitel se puni smještanjem mobitela na postolje.

‘Nagrada iF dodjeljuje se za iznimna postignuća u dizajnu. Počašćeni smo što je iF prepoznao naše dizajnersko umijeće utkano u radnu lampu Riggad’, izjavio je Björn Block, voditelj asortimana rasvjete i IKEA Home Smart projekta u kompaniji Ikea of Sweden AB.

Različite studije pokazale su kako je punjenje mobilnih telefona aktivnost koja većini ljudi današnjice predstavlja nužnu smetnju. Zbog toga je Ikea razvila Riggad, lampu koja puni mobitel dok radite.

“Želio sam dizajn koji će omogućiti da se punjač lako uklopi u postojeće uređenje stana i postane njegova prirodna dopuna. Jednako mi je važno bilo da uređaj bude jednostavan za korištenje. Rezultat je podloga za punjenje jednostavna a zanimljiva dizajna”, objasnio je David Wahl, dizajner u Ikea Sweden AB, kompaniji zaduženoj za dizajn i razvoj asortimana Ikee.

Izvor – tportal.hr