Ikeina lako montažna skloništa za ugrožene širom svijeta

Švedski gigant počinje proizvodnju 10.000 privremenih skloništa namijenjenih onima koji su ostali bez svojih domova.

Prototip skloništa predstavljen je 2013. godine i od tada je testiran od strane 40 izbjegličkih porodica u Iraku i Etiopiji. Dalje se razvijao u skladu s povratnim inrormacijama korisnika i konačno je dostigao željeni kvalitet potreban za masovnu efikasnu upotrebu. Fondacija Ikea isporučivaće skloništa UNHCR-u, koji vršiti dalju globalnu distibuciju do raseljenih porodica i zajednica.

Better Shelter01

„Stavljanje raseljenih porodica i njihovih potreba u srce ovog projekta sjajan je primjer kako dizajn može dobiti humanitarnu vrijednost“, rekao je Jonathan Spampinato ispred Fondacije Ikea, i dodao:“Mi smo nevjerovatno ponosni što je Better Shelter sada dostupan, tako da raseljene porodice i djeca mogu imati sigurnije mjesto koje mogu nazvati domom.“

Better Shelter02

S očekivanim vijekom trajanja od tri godine, ova skloništa su dizajnirana tako da mogu da budu trajnija i bolje izolovana od tradicionalnih izbjegličkih šatora. Better Shelter sa površinom od 17,5 m2 duplo je veći od dosadašnjih skloništa i može da primi petoro ljudi.

Better Shelter03

Ove prostorno jednostavne strukture biće izgrađene od laganih polimernih termoizolovanih panela, koji se kače na čelični ram. Solarni paneli koji će biti postavljeni na krovu, davaće dovoljno energije da bi unutrašnjost mogla da se osvjetli po mraku.

Better Shelter04

Paneli, cijevi, konektori i potrebne instalacije dopremaju se na mjesto montiranja upakovani u kartonskim kutijama kao i klasičan Ikea namještaj. Potrebno je oko četiri sata da se sklonište montira, bez potrebe za bilo kakvim drugim alatima. Ova struktura može da se tokom eksploatacije unaprijedi, dodavanjem, na primjer, zemljanih zidova ili metalnog krova.

Better Shelter05

Projekat Better Shelter dobio je prošle godine počasnu nagradu Swedish Design Awards. Član žirija, Alice Rawsthorn opisala je projekat „kao neuobičajeno osjetljiv i inteligentan odgovor“.

Better Shelter06

Izvor – gradnja.rs