IKEA u Beču gradi zgradu u kojoj raste drveće

U centru Beča, na popularnoj ulici Mariahilfer Straße, u narednom periodu biće izgrađena jedinstvena inovativna zgrada švedskog proizvođača namještaja IKEA, drugačija od svih dosadašnjih IKEA kuća u svijetu.

Bečke arhitekte su osmislile poseban vanjski izgled zgrade: Na tzv. mrežastoj fasadi će se smjenjivati otvoreni i zatvoreni elementi kako bi na svim nivoima moglo rasti drveće. Na svakoj strani će uporedo sa osvijetljenim prostorom biti ugrađeni ozelenjeni elementi fasade. Predviđene su ozelenjele pergole i površine u sjeni kao i manje površine za različite namjene. Izlozi će biti otvoreni i svijetli.

Cilj je ovu robnu kuću pretvoriti u atraktivno mjesto susreta za sve, a istovremeno ispoštovati koncept održivosti: Kupci će kao i do sada moći probati sve artikle na licu mjesta, međutim kupovaće se samo oni artikli koji će se moći ponijeti u metro, pješke ili na biciklu, dok će se sve ostalo naručivati putem interneta.

Razlog tome je izmijenjeno ponašanje potrošača i njihova mobilnost, jer većina stanovnika Beča u unutrašnjim gradskim okruzima ne posjeduje automobil. Kupci u Beču idu rado u kupovinu, žele sve isprobati, opipati i testirati, ali veliku kupovinu ne žele sami nositi kući. Žele je dobiti isporučenu na kućnu adresu.

Stoga za novu IKEA zgradu nisu predviđena parking mjesta jer ona svakako nisu potrebna.

Novi logistički centar IKEA biće izgrađen u 21. bečkom okrugu, odakle će se isporučivati svi artikli poručeni putem interneta, uz najkraći rok isporuke.

U novom IKEA centru će biti zastupljeno sve što ovu robnu kuću čini prepoznatljivom: izložbene sobe, izložbu namještaja, studije za planiranje enterijera i naravno sve artikle od kauča, kreveta, kuhinja do dnevnih boravaka, posuđa, dekorativnih predmeta, tepiha te švedskih delicija u restoranu.

(klix.ba)