Podrška preduzetnicama u Republici Srpskoj

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i UniCredit Bank Banja Luka, organizovale su danas prvi u nizu seminara za preduzetnice koji će u okviru programa „Žene u biznisu“ biti organizovani širom Republike Srpske tokom tekuće i predstojeće godine. Ovim seminarima se nastoji pružiti podrška razvoju ženskog preduzetništva u Bosni i Hercegovini.

Seminaru pod nazivom „Razvijte svoj biznis: Kako da prepoznate i iskoristite poslovne prilike“ prisustvovalo je oko 30  poslovnih žena iz Banja Luke i okoline. Ugledni  predavači i stručnjaci iz oblasti razvoja biznisa, finansija i bankarstva predočili su učesnicama kako da prepoznaju poslovne prilike u svom okruženju, kako da procijene u koje od tih prilika treba ulagati, te na koncu, kako da kroz uočene prilike uz podršku banaka razviju i nadograde svoje biznise. Pored toga, ovaj događaj pružio je preduzetnicama i priliku da se upoznaju sa dijagnostičkim alatom Business Lens koji im može pomoći da uoče snage i slabosti svog poslovanja, kao i mogućnosti za dalji razvoj svojih biznisa. Alat se nalazi na webstranici www.ebrdwomeninbusiness.com  Seminar je također bio prilika za učesnice da prošire svoju mrežu kontakata, te da svoja znanja i iskustva podijele sa drugim poslovnim ženama iz Republike Srpske.

Kako bi se pružila sveobuhvatna podrška razvoju ženskog preduzetništva, EBRD je za realizaciju programa „Žene u biznisu“ obezbijedila i kreditnu liniju od 3 miliona eura čija sredstva UniCredit banka Banja Luka plasira u vidu povoljnih kredita malim i srednjim preduzećima kojima upravljaju žene. Preduzetnicama također stoji na raspolaganju i savjetodavna podrška konsultanata po principu sufinansiranja troškova konsultantskih usluga od strane Evropske banke za obnovu i razvoj.

7

9