Radni sto – od simbola statusa do svakodnevnice

Radni sto je, kao specifičan dio kućnog ili kancelarijskog namještaja, odavno zauzeo važno mjesto u enterijerima, funkcionalno i simboličko.

Kroz razvoj i istoriju enterijera ističe se  njegov značaj –  predstavljao je  statusni simbol, bio najomiljenji predmet raznih državnika, te često pominjan u literaturi, odajući važnost radnje koja se za njim obavlja, kao i ozbiljnost osobe koja tu radnju sprovodi. Određeni stilski stolovi, potom njihove replike, čak su dobijali i nazive prema vladarima za čije potrebe su izvođeni.

Stilski radni stolovi su kroz vijekove predstavljali staležnu gradaciju, način života i prestiž u društvu. Interesantna je činjenica da su za potrebe vladajućih monarha prvo dizajnirani i izvođeni prestoli, koje su odmah potom pratili stolovi i stolice.

Stolovi su oblagani slonovačom, kornjačevinom, zlatom i drugim plemenitim materijalima. Najčešće su izvođeni u punom drvetu, masivu, sa raznoraznim duborezima, dekoracijama  i detaljima. Materijali su vezani za podneblja – zavisno od lokacije i dostupnosti istih, korišćene su voćkarice, egzote, lišćari.

Ranije su takvi stolovi označavali moć i značaj, dok savremeni dizajn diktira nove trendove – svedene, funkcionalne varijante, izvedene u kombinaciji materijala. U savremenom dobu bez njih je teško zamisliti svakodnevnicu – i dalje zauzimaju centralni dio namještaja u kabinetima, konferens salama, kancelarijama, ali su neophodni i u domovima –  privatnim radnim sobama ili bibliotekama.

2

5

SONY DSC
OPŠIRNIJE U ŠTAMPANOM IZDANJU