Cool ideja: Napravite posudice od heklanih tabletića

Ovaj tutorijal je za vas ako se pronalazite u jednoj od ovih situacija: heklane tabletiće poredani po stolovima, naslonima kauča, policama smatrate dekorativnom katastrofom; bezuspješno se pokušavate otarasiti ovih ukrasnih tkanina, ali vam to ne polazi za rukom (vjerovatno zbog mame, bake, tetke, strine… koje ih uporno vraćaju); ne znate šta biste uradili sa silnim heklanim, štrikanim ili vezenim ukrasima, a žao vam ih je baciti s obzirom na sve vrijeme, trud i ljubav uložene u njihovu izradu.

Od heklanih tabletića mogu se izrađivati simpatične činijice koje vam mogu poslužiti za odlaganje raznih sitnica ili ukrasa, a što su vez i konac delikatniji, to će i činijica biti romantičnija. Jedino što bi ovdje moglo biti upitno jeste njihovo čišćenje pa bi bilo dobro da ih redovno lagano prebrišete krpom ili pređete preko njih praškom.

Potrebni su:

– Heklani tabletić

– Štirk ili učvršćivač

– So, voda

– Providna plastična folija

– Prehrambena boja

– Posuda za bojenje i plastična ili staklena činija na kojoj ćete oblikovati tabletić

Postupak:

Ako tabletiće ne želite bojiti, preskočiti ovaj korak, ali naš savjet je da se ipak malo poigrate bojom jer je efekat odličan. Bojite ih tako što u plastičnu posudu pomiješate boju i vodu, dodate so i potopite tabletić u mješavinu. Zanimljiv će biti i efekat ako u mješavinu potopite samo krajeve tabletića, čime dobijate nešto slično ombre efektu. Prije nego što pređete na sljedeći korak, ostavite da se potpuno osuši.

U posudi napraviti mješavinu učvšćivača prema uputstvu sa ambalaže. Možete koristiti na primjer Deco Festiger učvršćivač (kupovati u hobby shopovima ili specijalizovanim prodavnicama za alate i materijale), koji se nanosi četkicom na materijal te oblikuje. Kada ste u potpunosti tabletić natopili učvršćivačem, nanesite ga na staklenu ili plastičnu činiju na koju ste prethodno stavili providnu foliju. Oblikujete tabletić u željenu formu (možete staviti i gumice da ga dodatno učvrstite). Ostavite da stoji tako 24 sata i potpuno se osuši. Nakon toga pažljivo skinuti sa činije, ukloniti foliju i imate novi praktičan i dekorativan predmet.

 

52f93d50dbfa3f6f1900f631._w.540_s.fit_

 

 

Foto – thesweetescape.ca