Gradovi sa najljepšom prazničnom rasvjetom na svijetu

Praznici su ono doba godine kada možete osjetiti radost u vazduhu.

Okićene prodavnice, jelke, popusti pri kupovini, topli napitci i svečana kulinarska ponuda samo su neki sjajni dijelovi praznične sezone. Dodajte prelijepa svijetla i osvetljene izloge svemu ovome, i onda sve postaje apsolutno magično.
Mnogi gradovi širom svijeta daju sve od sebe kada je u pitanju ukrašavanje ulica prazničnim svetlima. Mnogi čak organizuju posebne festivale svetlosti, imaju tematske izložbe i neke oblasti pretvaraju u zimsku zemlju čuda. Dakle, ako planirate da putujete ove praznične sezone, u galeriji otkrivamo mjesta koja možete da posjetite, a koja će vas očarati luksuznom prazničnom rasvjetom.

London, Engleska – Oxford Street

 

Jamie Davies/Unsplash

 

Kada ste u Londonu, posjetite ulicu Oksford za zaslepljujući prikaz svijetla. Preko milion LED sijalica je korišćeno da se osvjetli ova oblast. Pored predivnog osvjetljenja možete uživati u kupovini ili pravljenju zimskih vijenaca u Lushu. Postoji mnogo radionica i iskustava u kojima možete učestvovati, dok su pripremljeni i novi jelovnici koje možete isprobati.

 

Málaga, Španija – Calle Larios

Jorge Guerrero/AFP

 

Malaga je poznata po blistavim prazničnim rasvjetama širom grada. Calle Larios je jedno od poznatih područja u gradu koje svoje ukrase predstavlja s mnogo pompe. Zvučni i svjetlosni šou bit će jedan od vrhunaca ovogodišnje izložbe za koju je Filharmonijski orkestar iz Malage snimio pet pjesama, uključujući All I Want For Christmas Mariah Carey.

 

New York City, US – Rockefeller Center

 

rockefellercenter.com

Veličanstvenost Božića u Rokfeler centru savršeno je prikazana u filmu Sam u kući 2: Izgubljeni u Njujorku kada se Kevin moli ispred božićne jelke za priliku da vidi svoju majku. Posjetite ovu znamenitost New Yorka za nezaboravan dan uživanja u prazničnim svjetlima.

 

 

Amsterdam, Holandija – Amsterdam Lights Festival

 

Olaf Kraak/ANP/AFP)

Veličanstveni prikaz praznične rasvjete koja se prostire na 6,5 ​​km može se doživjeti pješice ili čamcem.

 

Kopenhagen, Danska – Tivoli Gardens

 

Tivoli Gardens

 

Ako tražite zaista čarobno iskustvo pod hiljadama prazničnih svjetala, Tivoli Gardens će biti savršeno mjesto da provedete dan sa svojim najmilijima.

 

Melbourne, Australia – Melbourne Christmas Festival

 

Chris Phutully iz Australije/Wikimedia Commons

 

Božićni festival u Melburnu počeo je 12. novembra 2021. godine i trajaće do 25. decembra 2021. Jedan od vrhunaca svakog izdanja ovog festivala su projekcije na različitim gradskim zgradama. Ove godine će gradska vijećnica Melbournea, Chapter House Lane i Hamer Hall biti obasjane božićnim projekcijama.

 

Singapur – Orchard Road

 

Roslan Rahman/AFP

 

Kao dio izdanja Božića u Velikoj ulici 2021., izložba prazničnih svjetala na Orchard Roadu je tema ‘Božić u cvatu’, koji slavi nadu i otpornost u ovim teškim vremenima. Iluminacije će se moći vidjeti duž Tanglin Roada i prema Plaza Singapura do 2. januara 2022. Osim pjesama i druge božićne muzike, pogledajte i 3D projekcije na zidovima Mandarin Orcharda.

 

Medeljin, Kolumbija – Alumbrados Navideños

 

Joaquin Sarmiento/AFP

 

Izložba božićnih lampica u Medellínu poznata je kao Alumbrados Navideños ili El Alumbrado . To je jedan od najvećih događaja i ove godine će posjetitelji moći vidjeti svjetla od 3. decembra 2021. do 10. januara 2022. Glavni božićni ukrasi i svjetla moći će se vidjeti u Parques del Río (Park rijeke Medellín), a izložba uključuje 6 miliona LED dioda i 26.000 ručno tkanih figura.

 

Vankuver, Kanada – VanDusen festival svjetla

 

VanDusen Botanička bašta/Facebook)

Ako ste u potrazi za očaravajućim u ovoj prazničnoj sezoni, Festival svjetla u botaničkoj bašti VanDusen prenijet će vas u svijet ne manje od bajkovite zemlje. Milioni lampica krase zemljište od 15 hektara koje uključuje jezero i Ružin vrt. Ako je vedra noć, možda ćete moći vidjeti i sjeverno svjetlo. Zimsku baštu možete posjetiti do 3. januara 2022. i uživati ​​u tematskim aktivnostima, melodičnoj prazničnoj muzici i ukusnoj hrani, između ostalog.

 

Salerno, Italija – Luci d'Artista

 

lucidartista.it

 

Ako ste u Italiji ili idete tamo ove praznične sezone, nađite vremena da svratite u Salerno na njihovu izložbu prazničnih svjetala poznatih kao Luci d'Artista . Svjetla osvjetljavaju različite dijelove grada i uključuju gigantske skulpture. Ovogodišnja izložba umetničkih dela uključuje „Belog konja“, postavljenog u Vili Comunale u via Roma, i džinovskog „Šešir Djeda Mraza“ na Piazza Caduti di Brescia.

 

Denver, SAD – Blossom of Light

 

botanicgardens.org

 

Festival Blossom of Light, koji se održava u botaničkoj bašti Denvera, pretvara ovo mjesto u zimsku zemlju čuda sa svojim blistavim prazničnim svjetlima. Mjesto za provesti dan sa prijateljima, porodicom ili partnerom, ovogodišnja izložba sadrži poseban dodatak — O'Fallon Perennial Walk, tunel ukrašen animiranim svjetlima.

 

Makati City, Filipini – Ayala Triangle Gardens

 

Ayala Triangle Gardens/Facebook

Mnoge zemlje se nisu potpuno otvorile i još uvijek drže stvari na niskom nivou. Filipini tek treba da se vrate u “normalu” i zato je godišnji Festival svjetla u Ayala Triangle Gardens postao virtuelno. Ovo je za one koji planiraju da ostanu. Ove godine možete uživati ​​u prekrasnim instalacijama iz udobnosti svog doma.

PRESTIGE