Gradovi budućnosti biće na vodi

Planeta postaje sve naseljenija, pa arhitekte smatraju da će jedino rješenje biti izgradnja gradova na vodi.

Kompanije koja se bavi procjenom razvoja The Seasteading Institute smatra da bi autonomne okeanske naseobine mogle postati realnost već za pet godina.

Kao dio plana za izgradnju prvog grada na vodi, kompanija je pokrenula konkurs za najbolji projekat pod nazivom Plutajući gradski projekat.

Pobjednik konkursa biće proglašen u augustu.

Lilypad

Lilypad u obliku lokvanja predstavlja samoodrživi plutajući grad koji može biti smješten blizu obale, ali i putovati okeanom. Koristio bi solarnu i energiju vjetra, kao i biomasu, a mogao bi da prihvati 50.000 ljudi.

Ovaj grad projektovala je  Vincent Callebaut Architectures čija je ovo i fotografija -

Plutajući grad

Sa više od milijardu stanovnika, Kina je najnaseljenija zemlja na svijetu. Kinezi čine 20 procenata kompletne svjetske populacije, pa nije ni čudo što tamošnje vlasti već razmišljaju gdje će smjestiti buduće generacije.

floating city

Grad na slanom jezeru

Ovaj “hidropolis” mogao bi da riješi probleme sa plavljenjem Nila. Takav grad mogao bi po potrebi da pluta na vodi.

Nile-Hydropolis-Marion-Ottmann-1

Nojeva barka

Stvoren za postapokaliptični svijet, Nojeva barka bio bi grad koji bi funkcionisao na osnovu obnovljive energije.

To je projekat dvoje arhitekata iz Srbije – Aleksandra Јoksimovića i Јelene Nikolić. Zid koji bi se protezao na 64 metra pružio bi zaštitu za stanovništvo od snažnih vjetrova. Naravno, u skladu sa imenom, ovaj grad ima mjesta i za životinje.

Harvest City

Iako su svi ovi projekti samo ideje, ovaj bi jednog dana mogao da pomogne Haitiju da se oporavi od razornog zemljotresa koji ga je pogodio 2010. Riječ je o gradu koji bi mogao da prihvati oko 30.000 ljudi.

haiti-market-10

Green Float

Ovaj grad bi mogao da prihvati nevjerovatnih milion ljudi. Riječ je o seriji povezanih ostrva, a na svakom od njih bi se nalazio po jedan 1.000 metara visok eko-neboder.

Green Float

 

Izvor – Agencije