Goji bobice – crveni dijamanti sa Himalaja

goji bobice

Gotovo da nema osobe koja nije čula za Goji bobice i njihove benefite po ljudsko zdravlje. U liječenju su se tradicionalno koristile u kineskoj, tibetanskoj i indijskoj medicini, ali i najnovija znanstvena istraživanja potvrđuju njihovu ljekovitost i brojne blagotvorne uticaje. Goji bobice smatraju se voćem s najviše antioksidativnih svojstava a najviše se koriste pri tretiranju problema sa očima, jetrom i bubrezima.

Uslovi uzgoja Goji bobica

Goji (Lycium barbarum ili Lycium chinense) je drvenasta biljka iz porodice Solanaceae (pomoćnice). Plod je crvenkasta jajasta bobica do 2 cm dužine. Za uzgoj Goji bobica pogodni su sunčani tereni,a idealno  mjesto za sadnju bi trebao da ima dovoljan pristup sunčevoj svjetlosti tokom čitavog dana. Prirodno stanište gojih bobica su uglavnom alkalna zemljišta, a preporučeno zemljište za njihov uzgoj su hranjiva i ocjeđena tla.

Sadnja Goji bobica se može vršiti tokom čitave godine, a ukoliko se sade tokom ljeta biljci je potrebno obezbjediti dovoljno vode.

Upotreba Goji bobica

Goji bobice se upotrebljavaju u svježem stanju, a moguće ih je i sušiti direktno na suncu. Pored toga, pogodne su za pripremu čajeva, sokova i likera.

Goji bobice najčešće dolaze u sušenom obliku, koje okusom podsjećaju na grožđice, a njihova redovna konzumacija pomaže da ojačate imuni sistem, regulišete nivo šećera u krvi i izgubite višak kilograma. Osim toga, Goji bobice su često sastojak brojnih kozmetičkih preparata zbog svojih mnogobrojnih benefita po zdravlje kože.

upotreba goji bobica

Jačanje imunog sistema

Zahvaljujući visokom nivou vitamina C, E i A kao i brojnih minerala poput željeza i cinka, Goji bobice se smatraju odličnim sredstvom u podizanju imuniteta bilo da ih konzumirate u sušenom obliku ili kao čaj ili sok. Konzumacija soka od Goji bobica se pokazala kao efikasno sredstvo za podizanje energije, poboljšanja kvaliteta sna i  poboljšanja koncentracije.

Goji bobice u njezi kože

Antioksidansi iz Goji bobica obnavljaju ćelije kože do čijeg oštećenja dolazi starenjem ili pod uticajem sunca, dima i štetnih čestica iz vazduha. Upravo zbog toga goji bobice su glavni sastojak mnogih kozmetičkih preparata protiv starenja, a jedna od najpopularnijih krema koja se trenudno može naći na tržištu je Goji krema.  Ova revitalizirajuća krema  koristi se za njegu srednje zrele i zrele kože, a bori se protiv mnogo znakova starosti. Obnavlja ćelije kože i pomaže kod problema hiperpigmentacije zahvaljujući visokim koncentracijama Goji bobica koje ima u svom sastavu.

Goji bobice za mršavljenje

Slatkastog ukusa, sa visokim sadržajem vlakana, Goji bobice su idealan međuobrok koji će vam dati osjećaj sitosti i pomoći da smršate. Njihova niskokalorična vrijednost sa niskim udjeloom šećera ih čini savršenom zamjenom sa drugo sušeno voće sa većim udjelom šećera.