Genijalna kamp kućica koja utrostručuje svoju površinu

Kada bi pored vas, na autoputu, prošlo auto s kamp prikolicom poput ove ne biste okrenuli dvaput. Dok je u vožnji ne izgleda nimalo posebno. Štaviše prilično je neugledna, budući nema prozora na bočnim zidovima. Ovoj prikolici prozori ne trebaju jer se bočni zidovi spuštaju kako bi postali podovi koji gotovo utrostručuju tlocrtnu površinu.

Naziv ove kamp kućice De Markies u prijevodu znači “tende”, a odnosi se na dvije tende koje po spuštanju bočnih stranica zatvaraju korisni prostor.

Plastične tende i sklopivi namještaj čine ovu kućicu bitno drugačijom od svih njenih kamperskih rođaka. U središnjem dijelu nalazi se puna kuhinja sa trpezarijskim stolom za četiri osobe. Prostrani dnevni boravak nalazi se u vanjskom dijelu, koji može biti otvoren i zatvoren, ovisno o položaju podesive tende.

Kada se spusti drugi zid on postaje pod spavaće sobe s jednim bračnim i dva kreveta za jednu osobu. Podesivi zaslon između kreveta može se postaviti kako bi pružio dozu privatnosti. Tenda iznad spavaćeg dijela pruža  ugodan zaklon od vanjskih utjecaja ili se može spustiti kako bi spavali pod vedrim nebom.

Iako pametno štedi prostor i izgleda relativno moderno, ova kamp kućica produkt  je dizajna nizozemca Eduarda Bohtlingka, koji ju je dizajnirao prije 30 godina. Izgrađena 1985. godine svoju afirmaciju stekla je tek 1996. kada je nagrađena na Rotterdam Design eventu, te se ponovo otkriva danas kako bi pokazala da sjajnom dizajnu godine ne smetaju.

Izvor – adrenalin.hr