Kako postići opušteni šarm francuskih enterijera

Francuskinje su uvijek važile za kraljice stila. Djevojke našeg doba karakteriše tkz. effortless look, odnosno izgled koji izgleda ležerno, spontano, i kao da u njega nije uloženo vrijeme i trud.

Takvi su im i enterijeri u koje možemo zaviriti zahvaljujući sveprisutnom Instagramu. Francuske enterijere odlikuje unikatan spoj tradicionalnog, modernog i ekscentričnog. Domovi mladih, popularnih Francuskinja takođe su jedinstven spoj inače nespojivih elemenata, ili elemenata koji bi drugdje izgledali loše ili nedifinisano.

Baš kako Francuskinje maestralno slažu odjevne kombinacije sastavljene od jeftinih i skupocjenih brendiranih komada, tako su u njihovima stanovima ležerno spojeni vintage komadi namještaja sa ukrasima sa buvljaka, ili elementima koji izgledaju kao da su ih pokupili na ulici… I, sve to izgleda odlično!

Tajna se najvjerovatnije krije u tome što sve te, naizgled nepovezane, stvari oslikavaju upravo njih: njihova interesovanja, želje, navike, stil života koji žive…

Ako biste se željeli približiti njihovom stilu, evo nekoliko stvari koje Francuskinje vole i često se nađu u njihovim domovima.

Ogledala sa zlatnim (ili bijelim) ramom

Izgleda da Francuzi obožavaju ova ogledala, jer su nezaobilazan dio njihovih enterijera, bez obzira na stil. Ipak je to zemlja Versaja koji ima čuvenu dvorana ogledala…

 

View this post on Instagram

 

La maison ✨

A post shared by AnneLaure Mais Moreau (@adenorah) on

Naslijeđeni/vintage komadi

Naslijeđeni antikviteti ne samo da čuvaju, nego i koriste. Ormare, stoliće, komode, konzole… iz različitih perioda bez problema uklapaju u moderne prostore.

Rustično drvo

Na primjer, trpezarijski sto koji pokazuju svu ljepotu drveta, tek minimalno obrađenog, je još jedan dio tipičnog francuskog dekora.

 

View this post on Instagram

 

Saturday ?

A post shared by Jeanne (@jeannedamas) on

Vaze i suvo cvijeće

Staklene, porcelanske, keramičke… vaze različitih boja i oblika, prazne ili sa suvim cvijećem obavezan su dio francuskog dekora. Inače, zelenilo i svježe cvijeće često će zamijeniti suvo cvijeće, grančice, paunova pera…

 

View this post on Instagram

 

Le weekend ✨

A post shared by AnneLaure Mais Moreau (@adenorah) on

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Louise Follain (@louisefollain) on

Svijeće i svijećnjaci

Nigdje poluizgorene svijeće ne izgledaju tako cool kao u francuskim enterijerima. Bogato ukrašeni svijećnjaci dio su francuskog šika koji nema rok trajanja.

 

View this post on Instagram

 

Spoiled ???

A post shared by Jeanne (@jeannedamas) on

Kvalitetna posteljina

Možda na slikama nije zategnuta “pod konac”, ali Francuskinje vole kvalitetne posteljine, obično ih kupuju u pastelnim i neutralnim tonovima.

 

View this post on Instagram

 

Home for next month ?

A post shared by @ louvills on

Umjetnička djela i ramovi

Fotografije, slike, razni prinovi se porazumijevaju u ovim šik enterijerima. Francuskinje će ih ležerno nasloniti na zid, ili uokviriti ih u ramove, ni najmanje se neopterećujući što ti ramovi nisu ni slični.