Evo što morate znati kako biste izbjegli tipične greške u odabiru boja za zidove

Izbor boja jedan je od najvažnijih aspekata dizajna interijera, a one mogu uticati pozitivno ili negativno na raspoloženje. Boje vas mogu osloboditi stresa ili pomoći da utonete u ugodan san. Dizajneri koriste izraze kao što su tople i hladne boje. Što to znači? Razumijevanjem ovih pojmova moći ćete lakše prepoznati ono što trebate gledati pri odabiru boja za uređenje svog doma.

Tople boje

Tople boje sastoje se od narančaste, crvene, žute i kombinacije tih i sličnih boja. Kao što ime sugerira, tople boje čine da razmišljate o toplim stvarima, poput sunčeve svjetlosti. Vizualno, tople boje izgledaju kao da se približavaju (kao i tamne boje) zbog čega se često koriste za velike prostorije kada želimo da one izgledaju udobnije. Ako imate veliku spavaću sobu i želite da ona izgleda intimnije, jedna od toplih boja je terakota.

Hladne boje

U hladne boje spadaju plava, zelena, svijetlo ljubičasta. One djeluju umirujuće i nježno. Za razliku od toplih boja koje podsjećaju na toplinu i sunčevu svjetlost, hladne boje asociraju na vodu i nebo, čak i led i snijeg. One vizuelno izgledaju kao da se povlače te su odličan izbor za male prostorije koje trebaju izgledati veće i prostranije.

Povezanost boja i emocija

Tople su boje povezane s pojačanim emocijama i strašću, kao i s radošću i razigranošću. Pomislite na intenzivno narančastu boju ili duboku, bogatu crvenu. Tople boje mogu poticati, što je dobar izbor za prostorije u kojima se događa puno aktivnosti. Hladne boje utječu da se osjećate mirno, opušteno i osvježeno, i zbog toga se hladne prirodne nijanse najčešće koriste za spavaće sobe i kupaonice, mjesta kamo se idete opustiti.

Svjetlost i temperatura

Može li boja utjecati da se osjećate toplije ili hladnije? Može, baš kao što može utjecati da soba izgleda svjetlije ili tamnije, navodi The Spruce.

Ako živite na području s toplom klimom u većem dijelu godine, možda biste radije ukrašavali prostor s hladnijim bojama. Isto tako, ako se želite osjećati toplije u svom domu ili određenom prostoru tople boje mogu pomoći.

Učinak koji boje imaju na svjetlost može biti još važniji od temperature, a to ovisi o tome koliko je boja svijetla i “lagana”. Svjetlije boje reflektiraju više svjetlosti nego tamnije, dublje boje i predstavljaju dobar izbor ako želite dodatno osvijetliti prostor koji je pod slabim dnevnim ili umjetnim svjetlom. Ako prostorija prima previše svjetlosti i želite je smanjiti, odaberite tamnije boje, bilo tople ili hladne.

Kreiranje sklada u prostoru

Važna stvar koju treba imati na umu kada uređujete prostor i birate tople ili hladne boje jest da prostorija ne bi trebala imati samo jednu boju. Ako želite da bude udobna, upotrijebite tople boje kao dominantne i dodajte nekoliko elemenata koji uključuju hladne boje (ili obrnuto). Kao i kod svakog dizajna važno je imati sklad i kontrast.

Takođe, pri odabiru boja koje ćete koristiti pri uređenju doma, važno je da se razmisli o raspoloženju koje želite kreirati, odnosno želite li se osjećati lagano i prozračno ili ugodno i intimno, prenosi Index.hr.