Zlatna pravila za uređenje spavaće sobe

Koliko puta ste čuli da je najpogodnije da je uzglavlje orijentisano na sjever ili eventualno istok? Postoji, naime, puno teorija zašto bi glava kod starijih osoba trebala biti na sjeveru, a kod mlađih na istoku, kao i niz činjenica koje su povezane s djelovanjem zračenja i elektromagnetskih sila. No, argument koji obično zadovoljava i one najveće skeptike je – na sjeveru je najmanje svjetla i najhladnije je pa je starim osobama u tamnom dijelu prostorije najlakše zaspati, a s obzirom da sunce izlazi na istok, a mladi ljudi obično imaju problema s ranim ustajanjem, najlakše će se ustati ako im iz kreveta dopire istočno jutarnje sunce.

No, pozicija kreveta tek je početak priče oko uređenja spavaće sobe. Naime, osim same orjentacije, često nam veličina prostorije i pozicija vrata i prozora definiše položaj kreveta, a naša preporuka je da prije kupovine kreveta dobro premjerite sobu i vidite koja veličina kreveta je idealna za vašu spavaću sobu.

Naime, koliko god mnogi vole velike, raskošne krevete, nekada je puno mudrije kupiti manji krevet, ali istovremeno imati i dovoljno mjesta za noćni ormarić i nesmetani prolaz s obje strane kreveta, nego da odaberete veći krevet u kojeg ćete se doslovno morati ubacivati.

Ako imate problem s mjestom i pohranom stvari, svakako vam preporučujemo boxspring krevete s spremištima ispod madraca i podnica što je izvrstan način kako dobiti još par kvadrata prostora za stvari.

No, koliko god naši stanovi često bili premali, naš savjet je da si spavaću sobu ne nakrcate s namještajem, nego upravo suprotno, neka bude prozračna i čista, što jednostavnija za održavanje.

U sobi izbjegavajte debele tepihe, tapiserije i debele zastore koji su sakupljači prašine, nego birajte glađe materijale koji se lakše održavaju, peru i čiste. Parket i lanene zavjese, izgledaće čisto i prozračno i daće vašem prostoru ležernost i opuštenost kojom bi spavaća soba trebala odisati.

Ako se pitate koje boje i stilove bi trebalo preferirati pri uređenju spavaćih soba, onda je odgovor – što jednostavnije, prozračnije, prirodnije – zapravo skandinavski. Naime, skandinavski stil idealan je za spavaće sobe jer odiše mirnoćom, skladom, jednostavnošću – u takvim prostorima jako ćemo se ugodno i lagano buditi jer će jutra izgledati nekako laganija, prozračnija, opuštenija.

S druge strane, intenzivne boje poput crvene, narančaste, žute i ljubičaste trebalo bi izbjegavati kada su spavaće sobe u pitanju. Te boje ubrzvaju rad srca i krvotok i u njima ćemo teže zaspati, zato i ne čudi što dobri hoteli kojima je cilj da se dobro naspavamo i probudimo sretni – uvijek biraju paletu bež, sivkastih i pastelnih tonova, a nikada ne jarke boje uz uzglavlje kreveta.

Kad smo kod uzglavlja – dajte si oduška i odaberite model koji vam najviše odgovara.

U trendu su tapecirana i visoka uzglavlja koja odaju dojam luksuza i elegancije. No, tu ćemo vam otkriti jedan mali savjet – ako je krevet manjih dimenzija npr manji od 140 cm, bolje će izgledati s nižim, nego višim uzglavljem.

Što još čini sobu ugodnom za boravak?

Detalji. Sitnice koje volite i koje vas pokreću.

Na zidove stavite slike stvari koje vas opuštaju. Nekada to mogu bi motivacijski plakati, stilizirani pejzaži, karte gradova koje želite posjetiti, porodični portreti, crteži koje su vam naslikala vlastita djeca… fotografije sretnih trenutaka kojih se rado sjećate.

Stilizujte ih, obradite ih dodajući im ujednačen filter, odaberite za njih lijepe okvire…

U posljednje vrijeme vrlo popularne su i tapete s kojima se prekriva obično zid na kojemu se nalazi krevet, a za pravo ušuškavanje tu su jastuci, dekice, posteljina, prekrivači s kojima ćete napraviti ugodnu atmosferu.

I za kraj – rasvjeta. Veliki neprijatelj atmosfere u spavaćoj sobi su plafonjere i centalna rasvjeta. Umjesto jednog jakog rasvjetnog tijela, u sobi postavite niz različitih lampica i reflektora koje možete paliti ovisno o scenarijima koje želite postići.

Nemojte da u vašoj sobi imate osjećaj kao da je fajrunt, stoga birajte lampice sa slabijim intezitetom i žućom bojom svjetla kako bi s rasvjetom stvorili osjećaj intime i ugode.

(Fotografije: Pinterest, Tekst: perfecta.hr)