Imate mali stan? Učinite ga većim i ljepšim uz ove trikove

Uz malo kreativnosti i mali stanovi mogu pružiti sve što vam je potrebno.

Svi želimo da nam stanovi budu ušuškani i lijepi. Međutim, kada je riječ o prostoru koji je manji, poput garsonjere, onda moramo naročito da se dovijamo.

Pripremili smo vam par savjeta kako da uredite garsonjeru tako da ona postane dom u koji ćete uvijek žuriti da se vratite.

Iako ne postoji specifična formula koja će vam pomoći da uspješno uredite garsonjeru, postoji par smjernica koje predstavljaju siguran put ka uspjehu, a to su: zidovi u svijetlim bojama, maksimalno iskorišćavanje prostora, izbor nekonvencionalnog multifunkcionalnog namještaja.

Krenimo redom:

1) Osvijetlite stan zidnim lampama

Ako tražite ideje za dizajn malih stanova koje uključuju i osvjetljenje, zidne lampe su nešto što bi trebalo maksimalno da koristite. One mogu da osvjetljavaju vaš dom i da omoguće sva tri tipa osvjetljenja (ambijentalno, akcentualno i radno), a da pritom ne zauzimaju dragocjeni prostor na podu i namještaju (za razliku od stonih i podnih lampi). Neke lampe mogu i da se okreću, što vam daje dodatnu fleksibilnost prilikom osvjetljenja.

2) Držite namještaj “iznad poda”

Jedna od najboljih ideja za dizajn garsonjere uključuje namještaj sa nogarima koji ga drže iznad poda.

Vjerovatno ste ovaj savjet čuli stotinu puta do sada, ali nikada niste dobili odgovor zašto je to tako? Istina je da ništa ne čini da mali prostor izgleda još manje kao što to može glomazni kauč koji je spušten do poda. Umesto toga, savjet je da se koristi namještaj koji je izdignut od poda kako bi vaš mali prostor izgledao prostranije.

Komadi sa dugačkim suženim nogarima su savršen izbor za garsonjeru (pogotovo ako su oni i multifunkcionalni, npr. sofa koja se uveče rasklapa u ležaj). Još jedna zanimljivost je da je upravo ovo razlog zašto je mid-century stil toliko popularan u urbanim sredinama gdje je poznato da su kuće i stanovi uglavnom dosta skučeniji).

3) Izdvojte različite stambene zone

Učinite da vaš stan izgleda odlično i bude maksimalno funkcionalan tako što ćete  stvoriti odvojene stambene zone. Pitanje koje se nužno nameće jeste koliko kvadrata bi trebalo da dodijelite svakom pojedinačnom odjeljku?

Da biste odgovorili na ovo pitanje, razmislite šta bi vas učinilo zadovoljnijim: da li ste od onih koji vole da provode vrijeme u kuhinji ili volite često da pozovete prijatelje i da zajedno gledate filmove? U prvom slučaju, logično je da ćete se potruditi da vam radni dio kuhinje bude komotniji (upotreba velikog šanka koji ćete koristiti i za ručavanje je u tom slučaju odlična ideja), a u drugom slučaju će vam akcenat biti na dnevnom boravku i prostoru za sjedenje.

4) Koristite plutajuće zidne police

Jedan sjajan način za čuvanje i skladištenje stvari, a da se ne gubi na prostoru jeste da se upotrijebe zidovi. Dizajneri savjetuju da se za manje stanove koriste plutajuće zidne police kako biste organizovali predmete na jednom mjestu, ali i kako biste unijeli boju i razigranost na zidovima. Plutajuće police se naročito preporučuju nauštrb drugih varijanti jer daju utisak prozračnosti. Međutim, ukoliko ćete morati da ih “zatrpate” knjigama ili drugim stvarima, onda je možda ipak bolje da koristite zatvorene elemente sa vratancima.

5) Koristite namještaj za pregrađivanje prostora

U skladu sa savjetom da bi trebalo da kreirate izdvojene jedinice (dnevni boravak, spavaća soba, kuhinja), za razdvajanje posebnih zona možete koristiti tepihe, boju za zidove, ali i namještaj. Pa tako, samostojeća polica može razdvajati spavaći dio i dnevni boravak, sofa može biti komad namještaja koji će izdvajati dnevni boravak od trpezarije. Primjer za ovo je je trpezarijski sto postavljen “iza leđa” sofe gdje sofa zapravo vizuelno pravi nevidljivi zid između ta dva prostora.

6) Isprobajte nepravilni tepih

Ponekad je najbolje da preskočite standardni pravougaoni tepih i da umjesto toga date šansu tepisima nepravilnog oblika. Uostalom, tepih koji je očigledno prevelik ili previše mali će samo privući pažnju na veličinu vaše sobe.

Razmislite i o okruglim tepisima. Neuobičajeni tepisi će stvoriti osećaj protoka i vizuelno će upotpuniti prostor, a da pritom neće skrenuti pažnju na njegovu veličinu.

7) Odlučite se za namještaj čistih linija

Kada ne možete da napravite više prostora, uvijek možete da koristite neke ideje za uređenje stana koje predstavljaju rješenje za manjak prostora. U tome će vam pomoći najstariji trik koji se nalazi u priručniku dizajnera enterijera, a to je –  namještaj čistih linija!

Odlučite se za komade napravljene od stakla ili akrila koji su odličan način da prevarite oko i da napravite iluziju da je vaš prostor veći nego što zapravo jeste. I zato, preskočite glomazni drveni stočić za kafu u korist opcije stočića od stakla ili akrila. Ovi materijali učiniće da vaš prostor izgleda otvorenije i prozračnije – jednostavno rečeno, da djeluje veće!

8) Ako je u pitanju stan koji iznajmljujete

Iznajmljivanje stana često znači da ne možete napraviti neke veće promene, kao što su, na primjer, rupe u zidovima. Ali, to ne znači da morate da propustite priliku da prikažete prelijepu umjetnost u svom domu! Umjesto toga, stavite umjetničko djelo na komodu ili policu. Za neke lakše komade možete da koristite i samoljepljive kuke koje su jako zgodne. Ako želite da okačite zavjese, možete koristiti držače za zavjese za tuš kabine ili druge variujante koje ne zahtijevaju bušenje. Ukoliko želite da dekorišete zid, onda je u stanu koji iznajmljujete najbolji način da koristite samoljepljive tapete. Samoljepljive tapete ćete kasnije vrlo lako skinuti, a pre izlaska iz stana možete samo da prekrečite kako stanodavac ne bi imao nekih zamjerki ukoliko su tapete ostavile neki trag.

9) Koristite svoj prostor vertikalno

Možda nemate puno kvadrata u svom stanu, ali apsolutnu većinu prostora možete da iskoristite tako što ćete ići vertikalno. Na primer, jedna od najomiljenijih ideja za dizajn malih stanova je koristiti police za knjige na kreativan način!

Vertikalne police za knjige koriste vaš prostor na taj način da možete maksimalno da povećate prostor za skladištenje, dok minimalizujete upotrebu prostora. Želite li da napravite još jedan korak dalje? Pokušajte da zamijenite noćni ormarić ili bočni sto za policu sa knjigama. Čak razmislite o pronalaženju police za knjige sa ugrađenom opcijom sa radnim i/ili trpezarijskim stolom!

(Nekretnine.rs)