EU želi da spasi zgradu “leteći tanjir” na Staroj planini

Izdiže se kao leteći tanjir na vrhu Stare planine. Buzludža je betonski spomenik podignut prije 40 godina u slavu komunizma. Neobična kružna zgrada već je dvije decenije prepuštena propadanju i vandalizmu pošto Bugarska nastoji da zaboravi svoju komunističku prošlost. Zapadni stručnjaci, međutim, žele da je sačuvaju.

Struktura visoka 70 metara napravljena je od 70.000 tona betona, 3.000 tona armiranog čelika, 40 tona stakla i izgleda kao da lebdi na 1440 metara nadmorske visine u središtu Bugarske.

Unutra je 40 metara široka svečana dvorana u koju stane 400 ljudi. Od poda do krova bila je prekrivena mozaikom koji prikazuje istoriju bugarske komunističke partije.

Otvoreno 1981. godine, nakon pada “gvozdene zavjese” zdanje je ispražnjeno i prepušteno zubu vremena.

Poslednjih godina samo se najpustolovniji strani turisti odlučuju da posjete ovaj izolovani spomenik, što je mjesne vlasti nagnalo da ga zaključaju kako bi spriječili bilo kakve nesreće, piše “Jutarnji list”.

Bez obzira na to, stručnjaci iz organizacije za kulturno nasljeđe “Europa Nostra” pozivaju bugarske vlasti da spase ono što smatraju “remek-djelom arhitekture, inženjerstva i umjetnosti”.

– Sa svojim brutalističkim stilom, to je izvorno arhitektonsko postignuće 20. vijeka – kaže Loran Levi Stros, čelnik “Europa Nostra” i bivši zvaničnik UNESCO-a.

Za britanskog arhitektu Grejema Bela, Buzludža je “nevjerovatna građevina, nevjerovatno upečatljiva i sada nevjerovatno tužna”.

– Spomenik je dio evropskog kulturnog nasljeđa, a većina Evrope ne zna da postoji – kaže Bel.

U “Europa Nostra” uvereni su da se zdanje može i mora spasiti. Traže hitnu akciju da se zaustavi propadanje i da se proglasi zaštićenim nacionalnim spomenikom što bi omogućilo korišćenje EU fondova za obnovu.