Anglepoise lampa – Originalni britanski brend

Vjerovatno odlično znate njen izgled i način rada, ali ne znate da je njeno ime Anglepoise, kultna lampa koja je zauvijek promijenila funkcionisanje rasvjete. Autor je Britanac George Carwadine, koji je u vrijeme kad ju je osmislio radio kao dizajner automobila, gdje je i našao inspiraciju za ovaj dizajn.

Anglepoise lampa ima antropomorfni šarm. Navodno je osmišljena tako da oponaša pokrete ljudske ruke, dva prava držača s laktom u sredini i zglobom kao ležištem. Poznati Pixar koristi lampu u stilu Anglepoise u svim uvodnim scenama svojih filmova: lampa na stolu koja skače, pravi zvuku i trepće – lampa s umom i tijelom.

Ipak, ova lampa nikad nije trebalo da bude povezivana s ljudskom rukom niti je ideja u začetku imala u fokusu naročitu estetsku vrijednost, to je došlo tek kasnije. Inženjer Carwadine je eksperimentisao s oprugama “konstantno zategnutim”, pokušavajući balansirati težinom. Iz ovoga je nastala Anglepoise, sa četiri opruge u bazi, tako da svjetlo može biti okrenuto unutra ili usmjerno ka vani, pod uglom podešeno po potrebi. Industrijski dizajn je evoluirao u dizajnerski predmet s tri opruge – Anglepoise 1227 je nastala 1935. godine.

anglepoise_silvershade_wooden_neck

Anglepoise lampa je prvobitno bila čisto praktični predmet, korištena je prilikom rada u firmama i u radnim sobama u kućama. Reklamirali su je kao savršeno osvjetljenje zbog abažura koji ne dozvoljava rasipanje svjetlosti i koji štedi energiju. Proizvodnja je jedno vrijeme bila zaustavljena tokom Drugog svjetskog rata, a jedna lampa je nađena u Loch Nessu 1986. godine, gdje je bila zakopana preko četiri decenije. Nakon što su joj stavljene baterije, radila je najnormalnije.

Nema sumnje da je dizajn Anglepoise lampe robustan koliko i funkcionalan. Najveći test njene univerzalnosti je opstanak na tržištu, gdje tehnologija tako brzo napreduje. Upravo iz tog razloga kreirane su Anglepoise lampe s novim dodacima, kao što je smanjivanje svjetlosti na dodir i LED osvjetljenje.

fit (1)

Ipak, od svih verzija i dalje je najprodavanija originalna Anglepoise 1227, koja je prisutna u većini privatnih i poslovnih prostora, kao dio funkcionalne, ali i dekorativne opreme.

I za kraj jedna zanimljivost, pedesetih godina ova lampa bila je zabranjena na BBC-ju jer je stvarala previše tajnovitu atmosferu. Smjeli su da je pale samo ako je cijela prostorija bila osvijetljena.

41hl2020