Drvo za ogrev kao dio zimskog dekora

Vrijeme je postalo hladno i zima nam je pred vratima. Ako ste srećnik koji ima kamin ili drvo koristite za grijanje doma, onda vam je dobro poznata “borba” s odlaganjem drva za loženje vatre.

Ali, drvo ne mora samo stvarati nered u vidu prašine i sitnog otpada prije nego što postane pepeo, naprotiv, može postati sastavni dio zimskog dekora ambijenta. Tajna je u pronalaženju adekvatnog načina za odlaganje kako bi rustikalna toplina drveta oplemenila ambijent.

Niše u zidu

Arhitektonski elementi udubljenja, odnosno niše u zidu, obično se koriste za postavljanje ukrasa ili odlaganje knjiga i sličnih sitnica. Ukoliko imate u blizini peći ili kamina nišu u zidu, u nju možete poslagati drva za ogrev, bar tokom hladnije sezone.

prodotti-41635-rel8952f238-68c5-47e5-bd9e-592c8ecec9ef

U sklopu kamina

Ovo je najčešći način za odlaganje drva za ogrev. Međutim, ovo je rješenje koje se osmišljava tokom izrade, odnosno zidanja ili postavljanja kamina. Drvo i kamin su neodvojivi elementi i kao takvi čine kompaktnu estetsku cjelinu.

Postoje razni načini na koji se prostor za odlaganje drva može integrisati u kamin, što zavisi od njegove vrste. Tako se niša za drva može naći iznad, ispod, pored ložišta, što zavisi od njegove veličine i oblika.

fireplace-with-space-under-for-wood

Držači za drva

Na tržištu postoji pregršt držača, polica, stalaka za cjepanice. Najčešće se prave od metala i kovanog gvožđa zbog izdržljivosti, ali ima takvih koji su od drveta sa dodatkom plastike, kanapa i drugih materijala.

Neki držači su samostojeći ili se naslanjaju na zid, a neki se moraju pričvrstiti na zid kao police. Većina ljudi bira jednostavne držače u formi vertikalnih polica, ali postoje i nesvakidašnji oblici koji su praktični, elegantni, duhoviti i višenamjenski. Čak i kada ih ne koristite za drva, oni će krasiti enterijer.

furniture-black-metal-pipe-indoor-firewood-rack-with-wooden-base-and-wheels-in-the-corner-living-room-with-black-exposed-brick-wall-fireplace-panels-ideas-indoor-firewood-rack-large-indoor

Integrisano u namještaj

Drvo za ogrev možete integrisati i u neki komad namještaja koji nudi slobodan prostor. Recimo, ispod konzolne police, u sklopu ormarića, ispod klupe za sjedenje… gdje god imate mjesta. Naravno, morate paziti da to ne bude komad namještaj koji bi se mogao oštetiti prilikom odlaganja drva.

Custom-Log-Storage-in-a-Sideboard

Korpe

Korpe za drvo su možda najjednostavnije i najjeftinije rješenje za odlaganja drva za loženje. Punite ih po potrebi i postavljate tamo gdje vam odgovara. Treba da budu većih dimenzija i od izdržljivog materijala, tako da ih možete napuniti i nositi. Za lijep rustikalni detalj najbolje je izabrati neku pletenu korpu.

basket-round-1

Gdje god da imate slobodno mjesto

Koliko god vam se sviđali ovi prijedlozi, ukoliko nemate mogućnosti i prostora da ih realizujete, moraćete raditi s onim što imate. Drvo za ogrev može biti lijep i funkcionalan detalj uredno složeno u bilo kojem slobodnom kutku doma. Da li je to prazan zid, neiskorišten ćošak ili tek neka niša u hodniku… na vama je da je nađete i iskoristite.

9489fcd602c701465528a4ef09d96db6

415