20 kreativnih ideja za novogodišnje ukrašavanje doma

20-ideja-zanovogodisnje-uredjenje

Nemoguće je ne primijetiti tekstove, prognoze i analize koje i ove godine pune novinske stupce o prazničnoj depresiji, što zbog lošeg finansijskog stanja, melanholije, pesimizma, što zbog usamljenosti, debljanja…

Ipak, ovdje se trudimo da zadržimo praznični duh, koji je nekada simbolizovao vrijeme radosti, zajedništva i novog početka, a to bi trebalo i dalje da predstavlja. Vrijeme praznika treba da bude vrijeme kada ćete završiti stvari koje ste odavno počeli, donijeti odluke koje ste odlagali, sjetiti se nekoga koga ste zaboravili, podijeliti ono što imate sa drugima, posebno ako su to radost i optimizam.

ideje-za-praznicne-dekoracije

Zato počnite s istim u svom domu u kojem bi trebalo da vlada atmosfera dobrog raspoloženja. Ljudi čak odustaju i od prazničnog dekorisanja doma. Pritisak da dekor bude inovativan i moderan crpi sve zadovoljstvo iz bavljenja onim što bi trebalo da bude uživanje.

Međutim, mi se vraćamo malo tradicionalnijim vrstama ukrasa i predlažemo da ih napravite sami, a imamo i dobre razloge za to. Biti kreativan je jeftinija opcija, vrijeme koje provedite praveći i smišljajući ukrase je vrijeme u kojem ćete se opustiti, slijediti instinkte i sklonosti, realizovati ideje koje vam se sviđaju i čine vas srećnima.

ideje-za-dekoracije

Umjetnost i kreativnost u svakom segmentu njeguju i obogaćuju naš duh. Mi smo počeli ovaj kreativni niz, a na vama je da ga nastavite. A ukoliko iskoristite bar jednu ili dvije ideje sa naše liste, vjerujte nam na riječ, praznici će vam biti puno ljepši.

1. Papir i tkanine neka vam budu primarni materijali za izrađivanje dekoracija. Sigurno ih imate, raznovrsni su i pogodni za pravljenje najmaštovitijih kreacija, plus mogu se reciklirati. Ovo su sasvim dovoljni razlozi da odmah pripremite makaze, ljepila, igle i konce. Ovdje možete pogledati kako napraviti kuglice od papira, a ovdje nađite tutorijal za pravljenje papirnih ornamenata.

papirni-ukrasi-za-jelku

2. Ne morate posjeći čitavu jelku da biste ukrasili dom u tradicionalnom stilu. Dovoljno je da u veliku vazu, korpu ili saksiju stavite nekoliko zimzelenih grana. Simpatično će biti i ako na kućne biljke objesite male ukrase.

2a

3. Domaće suve kolače obojite prehrambenom bojom, stavite na deblji konac ili ukrasnu traku i neka vam budu jedan od ukrasa.

ukrasavanje-kolacima

4. Pokrijte policu bijelim papirom. Na nju stavite zimzelene grane i svijeće u staklenim čašama.

zimzelene-grane

5. Imela je tradicionalni praznični ukras, mada već pomalo zaboravljena. Vratite je u život.

imela-ukrasavanje

6. Novogodišnje čestitke su, takođe, još jedan zaboravljeni praznični detalj. Ako ih izložite kao ukras, možda nekoga inspirišete na ponovno slanje.

cestitke-kao-ukras

7. Na većem tanjiru ili poslužavniku poredajte svijeće različitih veličina. Možete ih ukrasiti satenskim trakama.

svijece-kao-ukras

8. Praznično raspoloženje evocirajte uspomenama. Napravite kolaž od fotografija sa prethodnih novogodišnjih žurki, božićnih večera i ostalih prijateljskih i porodičnih okupljanja.

kolaz-fotografija

9. Svežite pet ili šest štapića cimeta u snop pomoću crvene trake. Postavite ih u zdjelice ili na police, prostorija će mirisati svečano.

cimet-kao-ukras

10. Još jedna zamjena za jelku. Na poklopce od tegli zalijepite po jednu šišarku. U teglu stavite stiropor ili komadiće vate kao imitaciju snijega. Poklopacem sa šišarkom zatvorite teglu i stavite je okrenutu nadolje.

jelkice-od-sisarki

11. Koristite boje za staklo da biste nacrtali dekoracije na ogledalu i prozoru.

dekoracije-na-staklu

12. Koristeći mali kist, obojite vrhove borovih grančica zlatnom bojom. Smjestite ih na police, u čaše ili vaze.

12

13. Nekoliko zdjelica ili vaza napunite šarenim slatkišima, orašastim plodovima, kukuruzom i pšenicom.

voce-kao-dekor

14. Oko visokih čaša za piće zavežite ukrasne trake ili pomoću ljepila po njima pospite sjajne šljokice.

15

15. U čaše zanimljivih oblika stavite slatkiše ili ukrase.

16

16. Ako imate neki poseban i dragocjen komad posuđa, poput porcelanskih šoljica, kristalnih čaša ili posrebrene tacne, ovo je pravi trenutak da ih izvadite iz ormarića i koristite.

17

17. Svjećice ukrasite mašnama napravljenim od bijelog i zlatnog tila.

18

18. Jutena vreća takođe može poslužiti kao jedan od materijala za ukrase, posebno one vintage stilu.

jutena-vreca-kao-ukras

19. Kao zanimljive ukrase, uokvirite ili okačite čestitke i praznične poruke.

uokvirene-poruke

20. Ako biste se pak odmaknuli od tradicionlih ukrasa i jelki, ovdje možete pogledati naše prijedloge za malo dručije jelkice.

drugacija-jelka