Domišljati klima uređaj od plastičnih boca

Kako se ljeto bliži temperature su sve više, pa mnogi posežu za klima uređajima kako bi vrele dane učinili komfornijim. Međutim, na nekim mjestima toplo i sparno vrijeme zadržava se tokom cijele godine, a većina ljudi koji žive tamo nisu u mogućnosi kupiti klima uređaj. Zbog toga je pokrenut projekat Eco-Cooler, koji omogućava rashlađivanje i bez upotrebe struje. Ova jednostavna konstrukcija već je postavljena u više od 25.000 domova u Bangladešu.

 

Izrada ovakve klime je laka i jeftina, potrebne su same plastične flaše i komad debljeg kartona. Prvo se izrežu rupe na kartonu, dovoljno velike da kroz njih može proći grlo flaše.

 

Nakon toga odreže se dno flaše i vrh čepa, pa se flaše umetnu u rupe na kartonu.

Karton se pričvrsti na prozor, tako da su grla flaša okrenuta prema unutrašnjosti prostorije. Što je veća razlika u veličini prečnika flaše i njenog grla, to bolje.

 

Pitate se kako ovo funkcioniše? Sigurno ste primijetili da ako duvate vazduh kroz slamku, on izlazi hladan. Isti princip funkcioniše i kod ovog klima uređaja – vreli vazduh ulazi u flašu i prolazi kroz suženje te izlazi rashlađen. Temperatura u prostoriji se spušta za oko 5 stepeni, što nije mnogo, ali ipak može značiti u tropskoj klimi.

 

Izvor: brightside.me