Robot koji obavlja kupovinu umjesto vas

Saosnivači Skypea, Janus Friis i Ahti Heinla, kreirali su pola metra visoke robote na šest točkova koje pokreće električna energija, dizajnirane da dostavljaju namirnice do vrata kupaca.

 

Robote je dizajnirala kompanija “Starship Technologies“, koju su osnovali Friis i Heinla s namjerom da istraže kako roboti mogu da promijene način isporuke robe.

 

Roboti u obliku kola dizajnirani su da se kreću trotoarima brzinom 6,5 kilometara na čas i prenesu dvije kese namirnica. Kupci mogu da prate kretanje robota u realnom vremenu pomoću aplikacije na smart telefonu.

 

Vozila se oslanjaju na integrisanu navigaciju i softver za izbjegavanje prepreka, ali se njima može i upravljati daljinski po potrebi. Kada robot s namirnicama stigne na odredište, samo vlasnik aplikacije može da ga otključa i preuzme namirnice koje se nalaze u skladištu ispod poklopca. Ukoliko se detektuje pokušaj krađe, robot automatski obavještava policiju.

 

“Naša vizija se bazira na tri nule – nula troškova, nula utrošenog vremena i nula uticaja na okolinu”, kaže Heinla.

Kompanija “Starship Technologies”, sa sjedištem u Londonu, do sada je testirala robote u svojim prostorijama, ali planira javne probe u jugoistočnom Londonu sljedeće godine.

 

“Amazon” je testirao mogućnosti dostave pomoću dronova, letećih robota koji dostavljaju pakete kupcima udaljenim do pola sata letenja. Kompanija “Flirtey” iz Sidneja već je pokrenula servis koji koristi heksakoptere, robote koji dostavljaju čvrste predmete poput knjiga, i takođe mogu biti praćeni putem aplikacije na telefonu.

 

Prema tvrdnjama kompanije “Starship Technologies”, njihov robotizovani dostavljač košta deset do petnaest puta manje od konkurencije.

 

Starship-Technologies.jpg&modified=20151103121658

Grocery-delivering-robots_Skype-co-founders-Janus-Friis-Ahti-Heinla_dezeen_936_10