DOGEN CITY: Plutajući grad koji će se prilagoditi vremenskim uslovima

Japanski startap gradi plutajući grad dizajniran da se prilagodi klimatskim promjenama. Pod nazivom Dogen City, projekat će takođe pružiti najsavremeniju medicinsku njegu za svojih 40.000 stanovnika.

n-ark

Planove za plutajuću metropolu pod nazivom Dogen City otkrio je startap N-Ark. U srcu pionirskog koncepta nije samo održivost i borba protiv klimatskih promjena, već i pružanje najsavremenijih zdravstvenih usluga i prevencija bolesti svojim stanovnicima.

Sa površinom od 390 hektara, „imuni“ kvart će moći da primi 40.000 ljudi (10.000 stanovnika i 30.000 posejtilaca ili turista. Kružna struktura će moći da izdrži prirodne katastrofe i obuhvataće javne stanove, medicinske istraživačke centre, postrojenja za proizvodnju hrane, čak i mjesta za lansiranje u svemir.

„Da bi se održala pomorska preduzeća i riješili problemi, političke, poslovne i tehnološke strategije moraju da se udruže kako bi stvorile novu pomorsku ekonomiju“, piše N-Ark na svom sajtu.

Dogen City će se sastojati od tri sloja ili „industrije“ kako ih kompanija naziva, svaki sa svojom namjenom. Prvo, postoji naseljeno, samoodrživo morsko selo koje će obezbjediti živu infrastrukturu i promovisati mentalnu i fizičku njegu. Oblik prstena ga takođe štiti od opasnosti od cunamija. Pored toga, postoji i podvodni data centar, koji će se prirodno hladiti okeanom, smanjujući potrošnju energije. Konačno, posljednji sloj će funkcionisati kao prostor za lansiranje i sletanje rakete, pod upravom SpaceX kompanije.

 

n-ark

Dok žive u gradu Dogen, stanovnici će moći da učestvuju u svakodnevnim medicinskim pregledima putem senzora, gdje će se uzimati uzorci krvi i vršiti analize kako bi se procjenilo njihovo zdravlje. Pored toga, imaće pristup naprednoj robotskoj hirurgiji i novim inovativnim ljekovima. Što se tiče hrane, usjevi će se proizvoditi na licu mjesta korišćenjem inovativnih poljoprivrednih metoda i tehnologije zasnovane na morskoj vodi kao izvoru hranljivih materija za biljke. Planirano je da ovaj grad proizvodi skoro 7.000 tona hrane godišnje i 22.265.000 kW električne energije.

Trenutno nema informacija o tome gdje će se tačno Dogen City nalaziti i kada će biti završen, ali za više informacija možete posjetiti sajt N-Ark.