Dizajn koji sprječava prejedanje

Vjerovatno se mnogi pitaju kako spriječiti prejedanje i smanjiti porcije te primjenjuju različite metode ali način na koji to radi jedna Holanđanka je krajnje neobičan.

Naime, dizajnerica Marije Vogelzang napravila je niz predmeta kako bi zavarala ljude da su njihovi tanjiri puni hrane i spriječila prejedanje.

Njen cilj je da ljudi shvate da im često ne treba toliko hrane kao što misle.

volumes-by-marije-vogelzang-

Predmeti izrađeni premazivanjem jednostavnih kamenčića s higijenskim silikonom otpornim na toplotu, dizajnirani su da se stave na sredinu tanjira ili posude, smanjujući količinu prostora za hranu.

Ova metoda umjesto jednostavnog korištenja manjeg tanjira, ima za cilj zavarati ljude da se u tanjiru nalazi više hrane nego što je stvarno ima, što znači da je vjerovatnije da će biti zadovoljni.

“Istraživanja ponašanja pokazuju da naš mozak koristi vizualne kapacitete da registruje količinu hrane koju smo pojeli”, objasnila je Vogelzang.

marije-vogelzang

“Na primjer, ako jedemo kikiriki i ostavljamo ljuske na stolu, manje ćemo jesti nego kad bismo ih odmah bacali”, dodaje ona.

Težina tanjira takođe igra ulogu u ovom triku, zbog čega je dizajnerica odlučila učiniti svoje predmete teškim. Uz to, djeluju i kao “toplotni agensi”, kako bi jelo zadržalo svoju temperaturu, ohrabrujući ljude da jedu sporije.

Čudni oblici predmeta vizuelno privlače dok istureni elementi  omogućuju interakciju s hranom.

volumes

“Dizajn hrane nije samo uzaludna estetika, on čini da ljudi jedu s više pažnje”, dodaje Vogelzang.

Vogelzang svoje predmete vidi kao novi trend, pogotovo u društvima u kojima se apetit i porcije povećavaju.

Njen plan je daljnji razvoj predmeta i stvaranje 3D štampanih verzija koje bi se mogle lakše proizvesti.

marije-vogelzang dizajn