Funkcionalnost i fleksibilnost ugradnog namještaja

Kako cijene kvadrata u metropolama stalno probijaju rekorde, tako se povećava i potreba za što kreativnijim uređenjem malog prostora.

U malim stanovima već odavno ne žive samo oni na dnu društvene ljestvice, već i urbani ljudi novih generacija koji ne žele plaćati previsoke poreze na nekretnine, već uživati u svojim originalnim malim stanovima u kojima imaju sve što im je potrebno.

Tako je i arhitektica Geraldine Laferte uredila jedan pariski stan od tek 18 kvadrata u staroj zgradi. Stan koji je nekad vjerovatno bio samo jedna prostorija nekog većeg prostora sada ima sve: kuhinju, dnevnu sobu, trpezariju, radni kutak i prostor za spavanje.

project_115699_pic_1

Njen trik je u korištenju ugradnog namještaja i fleksibilnih elemenata koji se lako mogu pomjerati i sklapati.

Ormari u minimalističkom stilu su postavljeni na gotovo svim zidovima u stanu, kako bi se dobilo dovoljno prostora za odlaganje stvari da se prostor ne opterećuje.

project_436756_pic_1

Kutak za spavanje je na galeriji, ali po sistemu “murphy” kreveta koji se može spustiti i podići vertikalno na zid. Ispod kreveta je ugradni dvosjed koji podsjeća na dječje kocke za slaganje. Naime, ispod dvosjeda se mogu odložiti kafe-stolić i dva taburea.

593afa_69a22927df284f6fbf6aaec056bcfd07

Po istom principu je izrađen i trpezarijski sto koji se može podići vertikalno u zidnu nišu, te minijaturni radni sto koji se izvlači iz ormara.

project_311654_pic_1

S obzirom na to da u stanu ima samo jedan prozor, namještaj je u bijeloj boji visokog sjaja i toplim nijansama drveta.

03E8000007796061-photo-studio-renove-par-geraldine-laferteIako su funkcionalnost i fleksibilnost nit vodilja u uređenju ovog prostra, ipak se nije moglo bez pariskog chica. Jedan dio zidova je ofarban u crnu boju, a za jedan dio zida je korištena tapeta zanimljivog cvjetnog uzorka.

geraldine