Brod-teretana na ljudski pogon

Planovi za pariski brod-teretenu koji koristi ljudsku energiju za kretanje rijekom Senom nedavno su predstavljeni javnosti.

Arhitektonski studio Carlo Ratti Associati je u saradnji sa proizvođačem fitness opreme Technogym, neprofitnom arhitektonskom grupom TerreformONE i institutom za urbanu regeneraciju URBEM, radio na projektu broda koji je odgovor na javni poziv za fitness i wellness infrastrukturne projekte u glavnom gradu Francuske.

Specijalne ARTINS sprave u brodu-teretani će energiju koja se stvara za vrijeme treninga pretvarati u energiju koja se može iskoristiti u druge svrhe, kao na primjer za napajanje električnih propelera na brodu.

Ljudi koji vježbaju moći će da vide koliko su energije proizveli, kao i podatke o stanju rijeke Sene na ekranima ugrađenim u panoramske prozore.

Brod dužine 20 metara primaće 45 putnika a dizajniran je da liči na tradicionalne turističke trajekte koji se koriste za prevoz putnika Senom od 20. vijeka.

Iako će ljudska energija biti primarni izvor energije, brod će imati i druge obnovljive izvore poput fotonaponskih ćelija na krovu broda.

brod-teretana-3

brod-teretana-2

brod-teretana-4