Britanski milijarder gradi nevjerovatnu zgradu za skejtere

U nadi da će time ubjediti mlade ljude da ostanu u engleskom primorskom gradiću Folkstounu, milijarder Rodžer de Han naložio je izgradnju lokalnog skejtbord parka, ali to defitivno nije građevina kakvu biste očekivali u starom gradu na Lamanšu.

Prema nedavno objavljenim nacrtima, u pitanju je futuristička i raskošna zgrada  u kojoj će se naći prvi skejt park na svetu koji je postavljen na nekoliko spratova.

Kompjuterski nacrt zgrade skejt parka

Gaj Holovej, arhitekta koji stoji iza ovog projekta, izjavio je za magazin “Dizin” da bi postavljanje ovog skejt parka trebalo da spriječi “odliv mozgova”, pošto mladi iz te oblasti masovno odlaze u potrazi za boljim uslovima za život.

– Ako im odrastanje učinite smislenijim putem obrazovanja, sporta i rekreacije, veća je šansa da će oni ulagati u sopstveni grad i njegovu budućnost i ostati tu, a možda i odgajati djecu u njemu. To je prava regeneracija – tvrdi Holovej.

A kada projekat bude završen, ljubitelji skejtbordinga i drugih “urbanih sportova” moći će da jure po ogromnom udubljenju na posljednjem spratu zgrade gdje je predviđen “pad” od pet metara.

Najviši sprat biće povezan sa nižim nivoima zgrade serijom rampi, kao i liftom. Tri donja sprata biće puna betonskih rampi i prepreka, a sve će okruživati metalna mreža.

– To zvuči opasno, zar ne? Mi se trudimo da decu štitimo u svakom trenutku, a ja smatram da kako svijet postaje bezbjednije mjesto, ono što ljudima treba jeste kontrolisani adrenalin – navodi Holovej.

Skate Park by Guy Holloway

Na njegovom sajtu zgrada je predstavljena kao “centar za urbane sportove” koji će biti korišćen za skejtbording, vožnju rolera, BMX bicikala i skutera. Lokalna omladina imaće pristup po “izuzetno subvencionisanoj cijeni”.

Tu će biti i zid za penjanje, kafić i ambulanta za prvu pomoć. Plan je da zgrada bude gotova 2017.

Izvor – blic.rs