Boja kao imitacija školske table

Sjećate se koliko ste voljeli šarati po školskoj tabli, neobavezno crtati, pisati jedni drugima poruke? Možda zato što niste mogli odoljeti velikoj površini na kojoj ste mogli izraziti svoje misli i maštu, a možda je bilo slađe jer školska tabla ne služi za šaranje…

Ali, sada kada ste odrasli, jednu takvu školsku tablu, u veličini kakvu hoćete, možete sebi priuštiti u vlastitom domu. Zapravo, ne radi se o školskoj tabli, nego o boji kojom se postiže imitacija školske table po kojoj možete pisati i brisati, a koju možete primjenjivati na skoro svim površinama kao što su zid, drvo, MDF, karton, platno, keramika, stiropor…

U svim prostorijama

Zidovi kao imitacija školske table su već dugo prisutni u uređenju enterijera i popularnost im ne opada, što i ne čudi jer se mogu koristiti na brojnim površinama i u svim prostorijama izgledaju dobro.

Boja za pisanje je prije svega odlična ideja za dječje sobe. Zamislite samo slobodu koju pružate djetetu ukoliko čitav jedan zid njegove sobe postane površina za crtanje i pisanje. Mašta, nesputana okovima primjerenog ponašanja i čuvanja materijalnih dobara, podstiče kreativnost, a oslobađanje kreativnosti podstiče dijete na razvoj.

sunny-bohemian-design

Umjesto ukrasnih slika, možete bar jedan dio zida u dnevnoj sobi ofarbati ovom bojom, gdje će ukućani jedni drugima ostavljati poruke, a zajedničko vrijeme obogatite zajedničkim igranjem na “tabli”.

U radnom kutku je koristite za pisanje rasporeda i motivacionih poruka, a u kuhinji za pisanje liste za kupovinu i recepata, dok će kupatilu dodati potpuno novi, neobičan šarm.

img_3238-copy-1024x768

Međutim, ne morate se ograničiti samo na zidove. Kao što smo napomenuli, možete je koristiti na raznim površinama, tako da ovom bojom prebojite dijelove namještaja poput ormarića, vrata i slično.

Ako radije ne biste zidove bojili u crnu boju, znajte da farbe za pisanje postoje i u različitim bojama, mada su najzastupljenija crna i tamnozelena.

Primjena boje

Postupak je jednostavan. Površina koju ste odlučili prebojiti, bez obzira na to da li se radi o dijelu zida, namještaju ili nečem trećem, mora biti čista i bez prašine. Zavisno od površine, možda ćete morati prvo koristiti prajmer (plastika), dok sjajne metalne površine treba lagano izbrusiti.

a2b0f5af1696761e20d859fabfec6e9e

Ivice preko kojih ne želite nanijeti boju prelijepite krep trakom. Ako ste odlučili prekriti veću površinu, ivice prođite kistom, a za ostatak površine koristite valjak za nanošenje boje. Neka se prvi sloj suši najmanje četiri sata. Potrebno vrijeme zavisi od vrste proizvoda, pa uputstvo provjerite na deklaraciji.

Preporučuje se nanijeti barem dva sloja nakon čega bi se, kažu neki, još bar jedan dan trebalo suzdržati od pisanja kredom po novonastaloj tabli. Neki od proizvođača ove vrste boje čak savjetuju cijelu površinu ploče prekriti kredom te je obrisati prije upotrebe.

Boje su na vodenoj bazi i pokrivne su, a za dobre rezultate preporučuje se nanijeti dva ili više slojeva i to na način da se novi sloj nanosi u suprotnom smjeru od prethodnog, i to tek nakon što se prijašnji sloj potpuno osuši.

BP_HFXUP103H_70s-Redress_dining-area-detail-113143-278651_h.jpg.rend.hgtvcom.1280.960