Biblioteka sa neobičnim kružnim dizajnom

Songdo International City se nalazi nedaleko od luke Inčeon, udaljen svega 56 km zapadno od glavnog grada Južne Koreje, Seula. Ova geografski povoljna lokacija, udaljena samo 15 minuta vožnje od aerodroma Inčeon, čini Songdo International City atraktivnim mjestom za poslovne i trgovinske aktivnosti u sjeveroistočnoj Aziji.

Grad se ponosi svojim tehnološkim, intelektualnim i ekološkim dostignućima, a razvoj kulturnih objekata, kao što je javna biblioteka, igra ključnu ulogu u promociji kulturne svrhe grada i njegovom povezivanju s lokalnim stanovništvom i turistima.

Dizajn biblioteke potiče od dubokog razumjevanja njenog značaja kao simbola grada i važnosti njenog prisustva u životima lokalnih građana i posjetilaca. Zgrada je koncipirana tako da pruži dva ključna prostora – Čitaonicu, okrenutu prema južnom prirodnom pogledu, i Dnevnu salu zajednice, okrenutu prema sjevernoj strani grada, što omogućava okupljanje građana i posjetilaca, kao i organizaciju događaja i izložbi.

Cilj je da nova generacija ove biblioteke pruži izvanredna iskustva čitanja i učenja, dok istovremeno služi kao lokalno središte za različite kulturne manifestacije i skupove.
Oblik zgrade je zaobljen kako bi najbolje odgovarao okolnom kontekstu, omogućavajući pristup iz različitih pravaca, smanjujući uticaj na okolni prostor, kao što je obližnji vrtić, i pružajući veliki otvoren prostor za okupljanje građana. Dodatno, nagib zgrade pod uglom od 18,5° prema jugu omogućava efikasno korišćenje sunčeve svjetlosti, čime se stvara svjetao i udoban prostor za čitanje i događaje uz minimalnu potrošnju energije.

Konstrukcija se zasniva na zidu od betonskog jezgra s konzolnim rešetkastim sistemom, s obzirom na inženjerske proračune koji omogućavaju širok prostor za čitanje bez suvišnih stubova. Fasadu čine ugljenisano drvo i staklena zavjesa, kombinacija materijala koja ne samo da donosi vizuelnu raznolikost, već se takođe prilagođava lokalnoj klimi. Očekuje se da će ugljenisano drvo trajati između 80 i 100 godina uz minimalno održavanje.

Unutrašnjost biblioteke je organizovana oko glavne Dnevne sale na sjevernoj strani, koja je namjenjena događajima, okupljanjima i otvorenim predavanjima, dok Auditorijum i Zajedničke učionice ostaju dostupni javnosti i kada je glavni prostor biblioteke zatvoren. Na južnoj strani se nalazi Opšta čitaonica, organizovana u različite zone za čitanje kako bi podstakla različite oblike učenja za pojedince i grupe.

Održivost je bila ključna komponenta dizajna, počevši od nagiba zgrade za izbjegavanje neposredne sunčeve svjetlosti do optimalne ventilacije i smanjenja potrošnje energije. Dodatna održiva strategija je uključivala prirodnu ventilaciju, nisku potrošnju energije, maksimalnu recikliranu energiju i materijale, čineći zgradu zaista održivom i energetski efikasnom.