Apartman u građevinskoj dizalici kao podsjetnik na industrijsku prošlost Amsterdama

Dizalica s pogledom na zaljev IJ u Amsterdamu pretvorena je u luksuzni apartman za iznajmljivanje, sastavljen od transportnih kontejnera preoblikovanih u životni prostor kojeg je dizajnirao Edward van Vliet.

Apartman je u vlasništvu lokalne kompanije Yays Concierged Boutique Apartments, koja je zajedno sa opštinom i organizacijom posvećenom očuvanju istorijskih građevina i lokaliteta, nadgledala obnavljanje dizalice, piše Dezeen.

Smještena je u istočnom dijelu grada, koji je bombardovan tokom Drugog svjetskog rata. Nakon rata, Royal Dutch Steamboat Company (KNSM) naručila je izgradnju nekoliko novih dizalica, uključujući i dizalicu Figee 2868.

yays-crane-apartment-edward-van-vliet-architecture-interiors-netherlands_dezeen_2364_col_8-1704x1137

Dizalica je dobila ime po braći Figee – vlasnicima kompanije Haarlemsche Machinefabriek koja ju je izgradila. Dovršena je 1957. i radila je do 1979. godine, kada je postala prekrhka.

U sklopu transformacije tog područja u stambeno naselje započete 1975. godine, Figee dizalica je zadržana na lokaciji kao podsjetnik industrijskog nasljeđa nekadašnje luke, koja je sada urbano središte sa mnogim popularnim galerijama, restoranima i buticima.

yays-crane-apartment-edward-van-vliet-architecture-interiors-netherlands_dezeen_2364_col_6-1704x1137

Apartman svojim dizajnom odaje počast amsterdamskoj istoriji industrije, dok gostima pruža udobnost i vrhunsko iskustvo pogleda na okolinu.

the-yays-crane-apartment_30

Apartman ima ukupnu površinu od 40 kvadratnih metara raspoređenih na tri kontejnera koji su složeni unutar okvira dizalice.

yays-crane-apartment-edward-van-vliet-architecture-interiors-netherlands_dezeen_2364_col_4-1704x1137

Stepenice vode od luke do ulaza koji se otvara u prostor za sjedenje. Metalno stepenište s ugrađenim skladištem odvaja ovaj prostor od kompaktne kuhinje i trpezarije.

Na prvom spratu se nalazi prostor za spavaću sobu i kupatilo sa kadom i odvojenim tušem.

the-yays-crane-apartment_27

Gornji kontejner namijenjen je spavaćoj sobi, u kojoj je uklonjen jedan zid i zamijenjen zastakljenom strukturom kako bi omogućila panoramski pogled na okolinu.

yays-crane-apartment-edward-van-vliet-architecture-interiors-netherlands_dezeen_2364_col_1-1704x1137

U cijelom enterijeru Van Vliet je upotrijebio materijal, pribor i detalje koji podsjećaju na prošlost strukture. Izložene čelične grede, rešetkasti prozori i široke drvene podne ploče doprinose savremenoj industrijskoj estetici.

the-yays-crane-apartment_25

 

Ostavi komentar