Amsterdamski drveni toranj je najbolja stambena zgrada na svijetu

patch22

Zgrada u Amsterdamu naziva PATCH22, djelo holandskog arhitekta Toma Frantzena, dobila je prestižnu nagradu za najbolju stambenu zgradu na svijetu.

Ovu nagradu dodijelio je jedan od najznačajnijih svjetskih portala koji prezentuje arhitekturu, britanski WAN. Tokom cijele prošle godine dodjeljivao je nagrade u ukupno 22 kategorije, a posljednju u nizu odnijela je drvena zgrada PATCH22.

Visoka je 30 metara, sastoji se od 5 porodičnih enterijera i 26 različitih apartmana s pomoćnim poslovnim prostorima.

Eminentna arhitektonska imena koja su činila žiri odlučivala su između šest fantastičnih primjera gradnje koja vam donosimo u nastavku:

1. PATCH22, Amsterdam, Holandija, Arhitekta: Tom Frantzen

patch22 amsterdam

FOTO: Luuk Kramer

Djelomično šuplji podovi i fizički odvojivi gornji sprat samo su neki od inovativnih poteza, ali svakako najneobičnija karakteristika je upotreba drveta kao glavnog strukturnog materijala. Uz to što je korišteno kao materijal za gradnju, Frantzen je drvo odlučio ostaviti vidljivim i zbog vizuelnog efekta koji se njime postiže, tako da ovom stambenom zgradom u potpunosti vladaju drvene plohe, kako u eksterijeru, tako i u samim apartmanima.

U Patch22 održivost se postiže kroz energetsku efikasnost, korištenje obnovljivih materijala i veliku fleksibilnost u mogućnostima izgleda tlocrta.

2. The Cube, Beirut, Libanon, Arhitekti: Orange

the cube

FOTO: Matthijs Van Roon

Toranj visok 56,6 metara nalazi se u istočnom dijelu Beiruta. Koncept koji je tim iz Orange arhitekata osmislio bio je vrlo jednostavan, ali efikasan. Željeli su poštovati lokalne arhitektonske i građevinske propise, ali u potpunosti iskoristiti potencijal lokacije na kojoj je toranj građen. Rezultat je stambeni prostor koji broji ukupno 21 luksuzan apartman u rasponu veličina od 117 do 234 m², i to s atraktivnim pogledom na Sredozemno more.

3. Hasu Haus, Bangkok, Tajland, Arhitekti: Somdoon

hasu-haus-bangkok

FOTO: W Workspace

Somdoon arhitekti na principu tradicionalnih tajlandskih principa izgradnje osmislili su modernu građevinu u suživotu sa prirodom. Lokalni prirodni vodeni putevi integrisani su u gradnju, a dvije zgrade u obliku slova L skrivaju dvorište koje nalikuje pravoj prirodnoj oazi.

4. Studios 18, Rajasthan, Indija, Arhitekti: Sanjay Puri

studios18

FOTO: Vinesh Gandhi

Apartmani Studios 18 smješteni su u pustinjama Rajasthana, a cijelo naselje karakteriše održivi dizajn te orijentacija svih apartmana prema sjeveru, sjeveroistoku i sjeverozapadu, s obzirom na to da u ovom području temperature ljeti rijetko padaju ispod 35°C.

5. Ruskin Square, Croydon, London, UK, Arhitekti: Allford Hall Monaghan Morris

ruskin square

FOTO: Tim Soar

Njena fasada naglašava vertikalnost tornja, a opeka i otvorene metalne ograde dodatno naglašavaju dubinu. Zasad ima 163 apartmana, ali to je tek prva od četiri stambene faze zgrade.

6. 35XV, New York, SAD, Arhitekti: FXFOWLE

35xv

FOTO: David Sundberg/Esto

35XV broji 25 spratova luksuznih stambenih jedinica a u podnožju su smještene srednjoškolske učionice. Iz okoline je izdvajaju izražajna fasada i neobičan oblik gradnje.

jutarnji.hr