Amerikanci obožavaju Noć vještica i jako se potrude prilikom dekorisanja kuća, evo najzanimljivijih

Bliži nam se jedan od omiljenih praznika u Americi, Noć vještica, čija se popularnost širi na čitav svijet, pa i kod nas.

Popularnost ovog praznika nije teško shvatiti, to je dan za kostimiranje, žurke, slatkiše, šale…

Jedno od objašnjenja zbog čega se obilježava Noć vještica kaže da su još Kelti smatrali kako je 1. novembar zapravo početak nove kalendarske godine pa su proslavu noć ranije posvećivali bogu Sunca i gospodaru smrti. Vjerovali su takođe kako u noći između 31. oktobra i 1. novembar mrtvi izlaze iz svojih grobova i obilaze mjesta gdje su živjeli na ovom svijetu, a živi tada u strahu od njih prave buku kako bi ih otjerali bojeći se susreta s njima.

“Halloween” je poprimio razmjere svjetovne proslave. Ujedno je ovo datum kojem se raduju i trgovci koji zadovoljno trljaju ruke jer prodaju veliki broj maski i kostima, kao i ostalih rekvizita potrebnih za moderan način obilježavanja Noći vještica, a on podrazumjeva bogato dekorisane enterijere.

Nezaobilazan dekor su izrezbarene bundeve, ali i ostali “strašni ukras” koji podjećaju na scenografije iz horor filmova, poput paučine, lažne krvi, lobanja, paukova i šišmiša…

I dok se kod nas obilježavanje Noći vještica svodi na odlazak na kostimiranu žurku, u Americi se ozbiljno posvećuju dekoraciji domova, i to čak na prilično šarmantan i zanimljiv način. Pogledajte neke od elegantnijih dekoracija.