UniCredit Bank Banja Luka na petom Samitu energetike u Trebinju: Održiva ekonomija podrazumijeva sinergiju svih aktera u privredi

Predstavnici UniCredit banke Banja Luka, učestvovali su na petom po redu Samitu energetike u Trebinju, kao i u panel diskusiji “Prosumeri, energetske zajednice – upravljanje solarnim elektranama”. Učešćem u Panelu, kao i već tradicionalnim sponzorisanjem Samita, Banka je pružila podršku dijalogu ključnih aktera, stručnjaka, naučnika i donosioca odluka u oblasti energetike, privrede, industrije i ekonomije.

Djelujući u okviru ESG (ekološko, društveno i korporativno upravljanje) strategije, UniCredit podržava teme koje doprinose akcionom planu svjetlije i efikasnije budućnosti te aktivnim učešćem doprinosi i podržava razvoj energetske zajednice.

“ESG je platforma na kojoj UniCredit temelji svoje trenutno i buduće poslovanje te će u potpunosti svi naši proizvodi i usluge biti u funkciji održive ekonomije. Danas se mnogo govori i o pojmu cirkularne ekonomije koja  predstavlja ekonomiju racionalnog upravljanja te umrežavanja i dijeljenja resursa. Kako bismo podsticali konkurentost naše privrede na osnovama održivog razvoja, važno je da razumijemo ove trendove te djelujemo zajedno u sinergiji. Naša uloga kao banke, partnera lokalnoj privredi, jeste da podržimo naše klijente na putu transformacije, pružajući im adekvatne finansijske alate, kao i savjetodavnu i konsultantsku podršku na osnovu naših znanja i know-how koji posjedujemo zahvaljujući pripadnosti UniCredit Grupaciji”, istakao je Aleksandar Mrdić, direktor Mreže Korporativnog bankarstva UniCredit Bank Banja Luka, učesnik panela “Prosumeri, energetske zajednice – upravljanje solarnim elektranama” na ovogodišnjem Samitu energetike.

UniCredit Bank Banja Luka svoje poslovanje zasniva na takozvanoj “zelenoj agendi” podržavajući projekte na lokalnom tržištu koji se odnose na tranziciju ka korištenju obnovljvih izvora energije, isključujući emisiju CO2. Kao sistemski važna banka na lokalnom tržištu, fokusirana na podršku tranziciji klijenata ka održivoj ekonomiji, Banka učestvuje u finansiranju projekata koji su značajni za lokalne zajednice, a koji se odnose na obnovljive izvore energije, kao što je izgradnja solarnih elektrana. Značajnu podršku klijentima – fizičkim i pravnim licima, u domenu obnovljivih izvora energije, energetski efikasnih projekata te poboljšanja konkurentnosti, Banka daje i kroz partnerstva sa dugogodišnjim institucionalnim partnerima, kao što su Grantni fond Republike Srpske i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).