7 namirnica koje će vam odmah podignuti energiju

Dolaskom hladnijih i mračnijih dana naše, a pretpostavljamo i vaše, zalihe energije sve su manje. Zato prije nego što posegnete još jednom kafom, pokušajte s jednom od ovih zdravih namirnica čija prirodna svojstva odmah podižu vašu energiju.

Banane

Vaš najjači saveznik u borbi protiv pospanosti. Banane su pune prirodnih šećera, vlakana i kalija koji popravlja raspoloženje. Pojedite ih same ili u kombinaciji s omiljenim jogurtom.

Smeđa riža

Ova vrsta riže prepuna je mangana koji pomaže hrani da polagano otpušta u tijelo svoju energiju. Pojedite je kao savršen prilog uz ručak.

Med

Samo kašika meda uz jutarnju čašu tople vode i par kapi limuna dovoljno je da vas pogurne u dan. Isti napitak možete konzumirati i prije tjelovježbe, a kako biste nakon treninga opustili mišiće dodajte malo meda u čaj ili jogurt.

Orašasti plodovi

Bademi i brazilski oraščići najbolji su izbor za međuobrok pun zdravih nutrijenata. Nosite vrećicu ovih oraščića na posao i grickajte između obroka.

Jaja

Samo jedno jaje daje vam 30% proteina potrebnih u danu, a puno je i omega 3 i amino kiselina što će vas dodatno osnažiti. Doručkujte jaja barem 2-3 puta tjedno.

Gljive

Jedna porcija (procjenu porcije prepuštamo vama) gljiva pružiće vam čak polovinu potrebnog dnevnog unosa željeza u tijelo. Dodajte ih u salatu ili napravite ukusnu supu.

Voda

Voda je zaslužna za prijenos nutrijenata i kisika po cijelom tijelu. Ako se osjećate umorno, vrlo je vjerojatno kako vam tijelo daje znak da mu nedostaje vode.

 

elle.hr