Zlatna i srebrna boja: Sjaj koji u dom unosi prazničnu čaroliju

Iako se srebrna i zlatna najčešće koriste u dekorativne svrhe za vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika, sve više su prisutne uopšteno kod uređenja enterijera.

Imaju savršen efekat svečanosti i daju notu otmjenosti svakom prostoru, a u kombinaciji s bijelom bojom stvaraju pravi zimski ugođaj.

holiday_table_decoration

Srebrna boja u enterijeru

Ako želite otmjene, sofisticirane, a opet suzdržane enterijere, onda je srebrna boja idealan odabir. Možda će efekat biti i pomalo hladan prostor, ali to je cijena koju morate platiti. S pravom rasvjetom, ipak, i tom uslovno rečeno “problemu” možete doskočiti.

Ova boja je idealna za sve minimalistički uređene enterijere, a sa sobom uvijek donosi i dozu glamura. Ništa poput razmetljivosti zlatne, već, sasvim suprotno, srebrna će djelovati pročišćujuće, gotovo spiritualno, a opet sa snažnim pečatom.

srebrna-boja-u-enterijeru

Srebrno je decentnije od zlatnog i može se jednako dobro uklopiti i u minimalistički uređene enterijere, kao i u one koji obiluju mnoštvom različitih materijala, detalja, dekoracija i uzoraka.

U kombinaciji s površinama visokog sjaja, može stvoriti hi-tech izgled, odnosno izgled visoke tehnologije, dok s matiranim sivim ili ahromatskom površinama, daje više “industrijski” izgled.

srebrna-boja-uredjenje

Govoreći o ezoterijskim dimenzijama ove boje, mogli bismo reći da je ona povezana s Mjesecom i ženskim principom.

Ona simbolizuje Mjesečevu svjetlost, sjaj i čistoću. Srebrna se smatra lunarnom bojom; bojom ciklusa i mijena. Takođe bojom pročišćenja svih vrsta; fizičkih, duhovnih te donosi moć opraštanja i otpuštanja. Ona je i boja božanske mudrosti.

Zlatna boja u enterijeru

mondrian

Boja zlata, simbol bogatstva i moći, može se primijeniti u uređenju enterijera kako bi se dobio glamurozan izgled. Boju zlata, koja je od pamtivijeka bila privilegija bogatih, najčešće koriste osobe koje vole naglasiti vrijednosti i oni koji su avanturisti i ne boje se eksperimentisanja.

Da ne biste pogriješili i od doma napravili prenaglašen ambijent, koristite boju zlata u kombinaciji sa drugim bojama i zadržite se na detaljima u ovoj nijansi, jer ako dominira ambijentom, možete postići suprotan efekat. Generalno govoreći, zlatna je “topla” boja, koja, baš kao i žuta, osvjetljava prostor i u njega unosi vedrinu i optimizam.

sjaj-boje-uredjenje

Zlatna boja je u svrhu ukrašavanje korištena još od vremena egipatskih faraona, kada je predstavljala božansku boju, a primjenu je našla u ukrašavanju odjeće, nakita i posmrtnih maski vladara. Uz plavu boju lapis lazuli, koja je predstavljala nebeski svod ili svemir, zlatna je predstavljala Sunce i zvijezde, a Sunce je simbolizovalo boga Ra (boga Sunca). I u brojnim drugim civilizacijama, kulturama i religijama Bog je poistovjećivan sa svjetlom, odnosno s ovom bojom.

zlatni-detalji-u-domu

Zlatna je nijansa koja se ne preporučuje svima. Mnogi je odbijaju u svakom smislu, neki je obožavaju, neki se zgražavaju. Kao i u svim drugim, pomalo dekorativno rizičnim poduhvatima, najjednostavnije i najsigurnije je započeti sitnim detaljima.

Kako koristiti zlatnu i srebrenu u uređenju i dekoraciji

zlatni-namjestaj-uredjenje-doma

Ukoliko želite postići posebne ugođaje u domu, poigrajte se srebrnom i zlatnom bojom. Iako prevelika prisutnost ovih boja može stvoriti kičaste efekte, pažljivo odabrani i postavljeni zlatni i srebrni detalji značajno dižu vizuelnu vrijednost enterijera. Ukoliko se odlučite poigrati ovim bojama, držite se poznate izreke “manje je više” i nikako nećete pogriješiti.

Prisustvo zlatne ili srebrne u vašem domu može započeti već u ulaznom prostoru. Uz elegantnu komodu, policu ili stolić postavite ogledalo s naglašenim dekorativnim okvirom srebrne ili zlatne boje. Ukoliko želite umjerenije efekte, odaberite geometrijski obrađen okvir, bez ornamenata i previše detalja.

ulazni-dio-zlatna-boja-u-enterijeru

Ulazni prostor će biti vrlo elegantan postavljanjem dekorativne fotelje (koja ima i funkcionalnu ulogu pri oblačenju i svlačenju obuće) te prateće lampe, koja prati zlatne ili srebrne detalje fotelje. Na zid ovog dekorativnog kutka možete postaviti ogledalo ili umjetničku sliku. Ormare i ostale potrebne elemente ulaznog prostora postavite na drugu stranu kako ne biste poremetili vizuelni efekat.

Blještava elegancija

Veća prisutnost srebrne ili zlatne, u određenom dijelu prostora, može biti takođe prefinjena. Ovo se možda i najjednostavnije može postići kombinovanjem ovih sjajnih boja sa tamnijim, poput crne i zlatne. Ovakvi efektni detalji mogu biti dio ulaznog prostora, dnevnog boravka ili trpezarije.

zlatna-boja-namjestaja

Srebrnom i zlatnom bojom mogu se kreirati prefinjeni, ali i pomalo otkačeni ugođaji, čiji će se karakter dodatno pojačati stilskom pripadnošću pratećih elemenata.

Srebrna ili zlatna boja mogu vrlo decentno ukrašavati trpezariju. Srebrne ili zlatne dekorativne posude na komodi ili stolu, uz srebrnu lampu i slike s tankim srebrnim okvirima, nenametljivo, ali elegantno će naglasiti prefinjen ugođaj trpezarije.

zlatne-dekorativne-posude

Velike mogućnosti za kombinovanje srebrne ili zlatne boje pojavljuju se u dnevnom boravku. Elementi namještaja, dekorativne tkanine ili zidne obloge mogu biti baza za postavljanje navedenih boja.

Jedan od najjednostavnijih načina uvođenja srebrne ili zlatne je primjena dekorativnih tkanina. Klub garnituru dopunite dekorativnim jastučićima s nijansama srebrne ili zlatne, a u istoj ili sličnoj tkanini tapacirajte tabure, stone lampe i druge željene detalje. Konačni efekat će biti odličan.

kako-urediti-prostor-srebrnom-bojom

Srebrna ili zlatna mogu biti sastavni dio vaše spavaće sobe. Ove boje možete unijeti kroz prekrivač kreveta, posteljinu, niti na tepihu, uzglavlje kreveta… Dekorativne posude, zlatne ili srebrne lampe na noćnim ormarićima te okviri slika u tim bojama takođe će uspješno dekorisati spavaću sobu.

zlatni-detalji

Zlatni ili srebrni detalji mogu biti dio dekoracije namještaja, a posebno efektni i primijećeni biće na frontama garderobnih ormara.

Zlatna i srebrna praznična čarolija

zlatni-i-srebreni-bozicni-ukrasi

Bez obzira što ove ideje i prijedlozi za uređenje zlatnom i srebrnom bojom djeluju privlačno, većina ljudi nije dovoljno hrabra za tako upečatljive boje u domu. Sreća, vrijeme je praznika, vrijeme kada možemo dati sebi oduška i učiniti prostor blještavijim nego što bi to radili inače.

Štaviše, zlatna i srebrna su i ove godine superpopularne boje prazničnog uređenja. Zato, ne oklijevajte, nego unesite taj potrebni sjaj u svoj dom i život.

zlatni-i-srebreni-praznici-ukrasi